Poet of Fall

Aku dan Puisi

Posted in Life, Poems by vien88 on February 8, 2009
Gambar Haiku... but I am yet to try writing haiku...

Gambar Haiku... but I am yet to try writing haiku...

Sebenarnye…selain keje lukis2 ni, aku suka tulis puisi. Tapi kebanyakan puisi aku tulis dalam Bahasa Inggeris. Hence the name “Poet of Fall”, where the ‘fall’ or autumn refers to the season I am born in, although we do not experience any seasonal changes here in the tropical rainforest climate (musim durian ada la).

Aku start minat tulis benda camni…or secara lebih umumnya, “menulis” sejak aku kecil lagi. Mak aku suka dedahkan aku kat buku2 yang seskema-skema nye ajar Grammar (kartun pon ada gak) dan cerita fairy tales sampai la ke buku Enid Blyton. Kemudian…datangnya buku Nursery Rhymes. Puisi kanak2, kebanyakannya dalam bentuk jenaka. Masa tu…aku tak tau la apa perasaan aku. Tapi sekarang ni, aku rasa masa aku baca buku Nursery Rhyme tu…puisi sume indah2 belaka.

Er…tapi aku rasa first time aku start berjinak dengan benda ala2 puisi ni masa aku dalam sekolah rendah. tapi lawak gile aa… aku main tukar2 lirik lagu BI. Banyak aku tukar…lepas tu dah letih main tukar2 lirik, aku tulis lirik sendiri. Dah ada tune kat kepala, tapi masalahnye takde alat muzik nak compose. Aku ada belajar muzik sket dulu, tapi halfway through aku quit. Rasa rugi lak.

Oleh sebab takde alat muzik, maka harapan nak jadi penulis lirik atau komposer agak hancus la. Tapi aku ada alternatif lain. Aku nak tulis puisi! Bukan nye dapat kerja pon jadi pemuisi…tapi tulis puisi je la. Takde la rasa angan2 nak jadi pencipta lagu. Tapi aku tak ingat start bila aku serius tulis puisi…maybe time aku umur 15 tahun.

Aku jarang tulis dalam Bahasa Melayu…kalau ada pon dah terkubur kat mana entah. Yang aku simpan, puisi yang aku tulis untuk pertandingan menulis puisi sempena Hari Kemerdekaan anjuran Pusat Sumber di matrikulasi. Saje2 je masuk…sebab boring. Lagi satu nak test power, tengok aku terer tak tulis dalam BM sebagaimana hebatnya aku tulis dalam BI (cewahhh). Tapi aku rasa serba salah sebab puisi aku tulis ni banyak ter-influence oleh orang lain punya sajak. Sebab aku suka sangat mood dan idea sajaknya aku pon tercilok dan sesuaikan hasil perah otaknya dengan stail nukilan aku. Sebab idea nye lain daripada lain… camne nak describe… “tak skema” la. Tak terlalu tipikal. Sungguh tak kusangka, aku menang tempat kedua! Malangnya tak dapat sijil, tapi menang hamper dipenuhi coklat dan jajan lolz.

Tapi… hasil kerja aku kebanyakannya takde tone yang bervariasi. Mood yang aku guna agak limited, sebab aku punya nukilan hanya akan ‘menjadi’ jika aku pakai nada yang negatif. Yang ceria hampir tiada. Seperti yang boleh dilihat di sini, semuanya bunyi cam sedih dan murung. Aku taktau kalo orang laen boleh terima ke tak…sebab cam negatif gegila la. Sebab kalo tengok mana2 punya pertandingan puisi sume nak tema yang skema2. Aku susah nak adapt…seolah2 takleh nak sesuaikan diri di negara orang. Tu la sebabnya aku tak pernah masuk pertandingan apa2. Sekali tu je masa kat matriks.

satu lagi aku suka praktikkan; metafora, hiperbola dan simbolisme. Aku kurang selesa jikalau puisi ku bunyi macam terlalu straight forward. So kalau sesiapa rajin baca my English poems, they’re all not so easy to understand. It will take a lot of effort to interpret it. Aku suka buat orang fikir… “apa yang dia maksudkan ni?”, kasi fikir kritis dan kreatif sikit dengan maksud yang tersirat. But some ada yang tersirat sangat hanya aku sahaja yang faham, kalau orang lain tak faham takpe. Kalau nak tafsir kepada maksud lain pon sukati la. Janji aku ada privacy sikit meluahkan perasaan walaupun orang awam boleh baca. Kalo nak taw, influence puisi aku banyak datang dari lagu alternative rock cam Linkin Park, My Chemical Romance gitu. Betul ni. ahhaha. Selain tu… lagu2 Jepun punye lirik sangat indah kalo bandingkan dengan lagu Melayu yang balik2 lafaz benda yang sama.

…kat kolej ada Pesta Puisi Dayasari pulak..hmm.. rasa cam nak try join skali lagi… tapi bila dapat tau kena present kat stage, tak moh la aku. Aku ni tau tulis je, tapi bab nak mencapab ni aku fail la. Belum sempat naik pentas dah kalah dah hwaaha. kesian… bakat aku ni jenis dok sebalik tabir, jadi bayang2 je. Kalau la bole ada orang mewakili aku, bacakan hasil tulisan aku, aku sanggup bagi dia hadiah printer tu. Atau apa2 lagi hadiah di tempat bukan tempat pertama. Asalkan aku dapat sijil ehehe.

Aku tetiba dapat satu idea ni. But again, agak negatif lah bunyi nye…sebab ianya ikhlas dari hati. Mungkin sukar bagi khayalak ramai terimanya. Mungkin bunyi macam terpesong akidah ke apa (taktau apa diskripsi yg sesuai lol)….mungkin la. Tapi yang aku tau, puisi aku memang lain daripada (kebanyakan) orang lain. Again, aku rasa cam nak luahkan isi hati sekarang ni…but at the same time nak mem-privatekan aku nye puisi ni sebab cam tak sesuai bagi ‘orang biasa’ dengar.

……

……………Rodi ko jgn taruk nama aku!!

Advertisements
Tagged with: , ,

I want Gakupo Kamui!

Posted in Music, Poems by vien88 on December 15, 2008
Gakupo Kamui

Gakupo Kamui

Well, how I discovered him is all because of Hatsune Miku and my curiousity of vocaloids. Since I’m no good at singing or play musical instruments (but I know how to read them notes, mind ye), I thought i wanna find (download) the program. since my friend has Hatsune Miku’s…I thought of finding others that would suit the my songwritings. Preferably bass voiced male.. Nowaiii i’m not gonna let some female popstar sing my emo lyrics D:

Then I found Gakupo Kamui…whose voice almost satisfy the voice i’m looking for – after listening to his “Dancing Samurai”. Other English vocaloids ones sounds creepy. Although I know that Gakupo has some creepiness in his vocals when singing English songs… (his high pitched “Hey hey you you i don’t like your girlfriend!!” is freaky DX )

Of course, my research doesn’t end there. Gakupo Kamui…aka Gackpoid… well, you may have guessed it… the very popular actor-singer Gackt lent his voice and stage name for this very vocaloid. that explains the deep voice. Yeah, I love Gackt’s voice but had never been a fan of him. I’ve heard of him, and the first time I saw him was either somewhere in Gempak or the game Bujingai, where he modelled as the hero. I know I loved his face…but never realize how gorgeous he is until now… ToT

Even the first song I heard from him were REDEMPTION and LONGING as soundtracks for ‘Final Fantasy VII: Dirge of Cerberus’. Then he made an appearence as… Genesis Rhapsodos… (Final Fantasy 7: Crisis Core) which isn’t as good-looking as the real person. Really… Genesis looks like he cannot smile at all. XD

Okay then… curiousity kills the fox. But I can’t exactly remember how my lurking ended up with Malice Mizer @_@. Well, yeah Gackt used to be one of them, I think I read about it before but then I forgot, then I read about them again and suddenly re-remembered. OH YEA, i know why now… I think..? Cos I suddenly remembered about my particular original characters, who are supposedly musicians – rock band specifically. And then, I suddenly remembered, few years ago the reason why I was inspired to draw them was Malice Mizer. But then, I’ve never listened to any of their songs!! Just that their flamboyant image is very…fascinating. And thus I came up with my own fictional Visual Kei band XD.

So I was researching about them a bit, and finally previewed their songs in youtube. And I really regret… that I didn’t listen to their music earlier. D:   I LOVE THEM. But then, if I knew about them earlier, that time they’ve already disbanded. Back them I didn’t know where to preview their music so I didn’t bother listening to Japanese songs much. Limited to those I know from anime I watched. I hope it’s not too late to become a lover of Malice Mizer’s music. Please give me a link where I can download all their albums >3<

aku belum preview semua lagu tho…but dengar 2-3 dah suka ❤

Back to Gackt… my sis and I were trying to guess his age…since he disclosed it from the public. She said he has to be 40 something, but I objected the idea cos I want him to be 30. Then she said maye late 20s? He could’ve started his carreer during his teenage years? but according to wiki, he started his carreer when he was a young adult… that would probably be around 20. but then again.. look at Johnny Depp! He’s like 50 years old and he’s still HAWT <3333

Ok then we both get tensed and angry with him for having a pretty face despite of being a guy. We found his pic during high school and his eyes were…smaller…we were like…woah buat plastic surgery kah?? But his hair was still stylish lol. Ok, then previewed some of his pics and some videos… HIS F**KIN GORGEOUS. >////<   WHHHHYYYYYYYYY???? And his English is so…fluent TDT

Back to topic…Gackpoid cover was at first modelled by Gackt…but then they want some avatar like Len, Rin, Miku, Kaito, Meiko and Kaito…so he was given an image of a beautiful samurai (i guess it’s based on his Dancing Samurai original song). YEAH i tot he was a girl at first, especially with long purple hair. Then there’s a pic of him in a skirt. but his voice…that couldn’t be a husky girl voice! Turns out he is a male that looks like female… OH YES, ME *heart* TRAPs! Anyways, the character designer is Kentaro Miura, mangaka of a dark fantasy manga Berserk.

Currently, I’m trying to find Gackpoid torrent but couldn’t find any. Please… PLEASE INFORM ME, if you find any…

….

so i shud get drawing my beloved OCs now…

Tagged with: ,

Hanya Dalam Mimpi

Posted in Poems by vien88 on November 3, 2008

Akibat takde keje (dan malas nak study), sempat aku terjemahkan puisi yang kutulis 2 bulan lalu. Saje nak mengasah bakat menulis dalam Bahasa Melayu. Namun, bagiku tak cukup memuaskan… lantak la. Enjoy.

***

HANYA DALAM MIMPI

Senyumanmu terukir terpahat di hati,

Kubawa hasil seni ini kesana kemari,

Dijaga dengan rapi,

Bagaikan harta pusaka.


Hanya dalam mimpi,

Kau bagaikan wira,

Yang melindungi seorang permaisuri,

Yang kurniakan segala nikmat,

Hanya dikaulah lelaki sejati.

Hanya dalam mimpi,


Kedengaran lafaz cintamu berulang-kali,

Segala pujian diimbas kembali,

Segala janjimu menjadi nyata,

Hanya kenangan pun cukup mengkhayalankan.


Hanya dalam mimpi,

Bertukarlah kata-kata ijab dan kabul,

Bangga dipasangkan di atas pelamin,

Waktu susah dan senang – sehidup semati,

Berasmaradana hingga ke ambang pagi.


Senyumanmu terukir, terpahat di memori,

Sentiasa di sisi di dalam tidurku,

Selamat dalam hati,

Kerna tidak bisa melihatnya lagi

***

Karya original —> Only in Dreams

Tagged with: ,