Poet of Fall

Macam-macam Hal

Posted in Life by vien88 on January 22, 2009

hari tu…Ookami Senpai bagi aku lagu2 Abingdon Boys School. Sangat best! Arigato Senpai! rasa nak beli terus album diorang…<3

O_O   pakai skirt kah?? 33

O_O pakai skirt kah?? <33

Rasa cam dah lama tak post. Busy memanjang… Dah lama nak tulis about random stuff, tapi baik aku compile kan sume benda dlm satu entry.

Hal Politik UM

Aku dah bertenang sikit daripada post lalu, tapi asal sebut pilihanraya kampus je aku takde mood nak dengar. Ignorant satu, tapi dah experience benda camni lagi buat aku rasa nyampah. Aku tak tau la…kenapa aku ni ignorant sangat pasal hal dunia, negara dan kampus. Aku rasa risau pasal hidup sendiri, studies dan family sendiri dah cukup tension… kalau tambah lagi dengan hal yang takde berkaitan dengan aku lagi la… so anyways, Pro-M menang. Good luck guys, I look forward to your perjuangan.

Hal Projek Kolej

Ini ada beberapa hal pasal projek kolej yang buat aku rasa bengang. Sem ni aku terlibat dalam malam anugerah kolej kediaman , jadi Pembantu Pengarah Publisiti…kerja nye promote2 pasal dinner ni la.Dulu aku setakat AJK je, sekarang naik pangkat. Aku nak letak jawatan, tapi belum sempat aku nak cakap tetiba dah kena panggil. Bila baca gerak kerja cam interesting la nak buat. Tapi kesunutukan masa…ada masa dalam sebulan je nak buat kerja. Oleh itu kena ada banyak kakitangan, dan kena selalu buat mesyuarat dengan orang bawahan. TETAPI, orang bawahan aku busy sangat sampai susah nak buat meeting dan bekerjasama betul2. Meeting semalam pun beberapa kerat je yang datang, yang lain pergi konsert apatah… AJK bukan main ramai, tapi availability susah nak ada. Cis, kalau dah tau banyak sangat kerja, yang gatal sangat masuk projek ni buat pe? Last2 aku gak yang kena sound…baik aku gerak ikut rentak sendiri je. Takat ni aku stres pasal tu je. Aku dah tak yakin dengan tanggungjawab ni serta daya kepimpinan aku… suatu hari nanti aku akan meletup, dan mungkin chase away AJK aku. Tak mauuu tak mauuu T_T

Anyways…ni blog nye; Malam Penghargaan Dayasari 2008/2009. Aku bakal jadi co-editor…sebab…dah lama tak update.

Satu lagu projek, kerja nye lagi relax. Sebab dok kat dalam CyberCafe main internet…sambil study kalau sempat. (aku cukup syarat bawak buku je…layan blog sudehh😄 ). TETAPI ada lagi hal yang aku bengang… PUNCTUALITY! Bukan takat AJK ke yang tak menepati masa, staff yang pegang kunci pun sesuka hati datang lambat. Orang yang nak pakai computer lama tunggu… Malu siot. Walaupun aku datang awal gilababas, tapi CC tak bukak…malu la. Macam kita tunjuk orang kita buat kerja tak btol je. Bak kata orang… “Janji Melayu”. Entah2 aku ni bukan Melayu…org kata aku ni mix la, bugis la etc…elok la…aku tak dikategori dlm golongan “Janji Melayu”. Ye, aku pantang sikit bab menepati masa ni…

Satu lagi National Blood DOnation…tataw apa update lah. Lantak la…aku fill in the blank je.

Hal Study

Jadual sem ni packed. Tapi subjek makin interesting. Masalahnye masa yg sepatutnya study sering disalahgunakan (contohnye…digunakan untuk menulis blog!). Aku still agak lembap bab beri perhatian dan cepat tangkap… anyways…subjek…Aku nak senaraikan…

1. Electric and Magnetism – Aku sangka lecturer ni membosankan dan garang…tapi first impression aku dalam kelas, dia sangat baik. Dia explain sungguh2 pasal Electromagnet, dan buat lecture tu semakin interesting. Letih tengok equation, tapi bila dia story pasal konsep dan aplikasi makin tertarik aku nak belajar. Aku jatuh cinta dengan fizik semula❤

2. Quantum Mechanic – Ah…wavefunction dan penyelesaian yang panjang gile. Lecturer ajar dengan kadar ekspres, nak faham time tu jugak sambil menyalin nota sambil mendengar kata2 nye memang suatu cabaran. Agak slow la dalam kelas ni…dah ler tak sempat nak study. Aku tidur awal sangat, sebelum tidur main internet kekeke. Time nak study pun masa gap besar hari selasa dan khamis je.

3. Instrumentation – Kejadah?? KAdang2 aku hilang arah apa motif belajar pasal ni…maybe fokus kat…radas2 yang digunakan dalam eksperimen. The errors, the effect blablabla…NOISE. Yeah we learn about ‘noise’. Scratch that, apa2 pon…lecturer tu sangat  kakkoi. He’s old but still have a tough body…and he’s cool. The way he twist the marker pen in his fingers and the way he uses his handphone is..COOL. Somehow reminds me of Old Snake (MGS4) and Auron (FFX).

4. Microprocessor – it’s the “WTF?” class. Programming siot. Like hell we understand machine language. Kelas 3 jam, but we waste our time wondering the sh1t out of the instruction. Kalau aku sorang je buat memang tak gerak langsung la. Nasib baik ramai member, and kami ‘bincang’ sama2. Lab ni agak relax, tapi walaupun eksperimen berjaya…kita taktau apa kejadah motif kita buat bendalah ni…lol

5. Mechanics – QM pasal particles, benda yg kecil. Mechanic ni pulak lebih kepada classical theory of motion, energy, force dan momentum. LEcturer pon best, tapi kelas petang sangat, kami susah nak fokus betul2. This subject too made me fall in love with Physics once again. Siap bagi contoh application, how it Physics theory relates to SPORTS. Check out Magnus Effect –> SPIN BALL! Memang cantik…Fizik memang cantekkk…

The Magnus Effect

The Magnus Effect

6. Basic Mathematical Methods – Aku repair subjek ni…sebab tukar lecturer, yang agak naik sikit. Tapi, sorilah fatin, agak boring cara presentation dia. Aku rindu Prof Ithnin, walaupun dia menggerunkan, tapi dia ada style yg buat kita cuak dan lebih rajin lol (rajin copy). First class, kurang mencabar. Tah kenapa ahaha. Basic sangat kot..? cheh mentang2 dah lepas Kaedah MAtematik tahap 2.

7. Statistical Physics – Yang ni pun pasal atom2 tu…kena study balik all those Dirichlet dan Lagrange punye equation yang memeningkan dan menyeksa kepala otak. Kelas ni pun aku ada masalah nak sempat tulis nota…selalu laju je aku tulis. Makin merosot tangan ninja ku…camane nak cepat, aku nak dengar gak apa kata2 guru.

Hal member

Manusia ada macam2 jenis, macam2 ragam. Kadang2 perkara kecik pun boleh jadi perkara besar, kadang2 kita tak sedar apa kita cakap boleh menyinggung perasaan orang lain. Kadang2 ada istilah yang kita pakai, mungkin normal bagi kita dan environment kita, tapi bagi orang lain, benda ianye offensive. So…macam mana kita nak elakkan berlakunye konflik dan salah faham ni? Kadang2 dah lama jadi member pun kita tak tau perasaan dan reaksi dia camane. Kena jaga hati la etc… Kalau aku baru kenal seseorang aku tak tunjuk sangat diri sebenar aku…mungkin tu sebabnye aku disangka ‘mysterious’ atau lebih teruk lagi ‘membosankan’. Kalau dah biasa dgn orang baru leh tunjuk belang… tapi kalau dah tunjuk belang sangat pun boleh buat orang tak suka kita.

That aside, aku rasa…kat dunia UM ni coursemates aku la yang best. Aku harap takde masalah antara kitorang, moga persahabatan kekal selamanye (maybe sebab kat kolej kediaman..aku rasa aku takde sesaper kot? lol). Dan aku harap kalo aku minta tolong pape aku tak nyusahkan sape2. well, aku tak expect sangat jadi member terbaik, nor do I expect my coursemates to be the best friends forever. Namun aku tak mengharap sangat, just go with the flow lah. Aku ok jadi lone ranger, tp skali skala lepak la dgn kengkawan… kat Domino’s kekekek~

***

Post ni agak mendatar. Cam suara aku. kahahah… petang ni ada parti. Nak ready2~

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. tiram tiram said, on January 22, 2009 at 7:48 am

    jeng2 aku dgn fatin nieh.

    fatin: siot r ko..smpi ati ko kte pakwe aku cmtu.
    tiram: btol2..tapi aku tak kesah janji soalan pekse die sonang2..hehehehehe
    fatin: tiram,..
    tiram: yer..

    fatin and tiram have signed out——–

  2. Jo said, on January 22, 2009 at 11:46 am

    i beg to differ! physics might just be the end of me if i were to take it. anyways… i listen to abs too ^^

  3. deady said, on January 22, 2009 at 1:13 pm

    ..wah .. WAH
    ZOMGBBGSJKUW

    aku kan baru je wat post camnie lol
    ala ala nescafe
    tetibe ko dah wat lawl..

    adeh aku tak plagiat tau lawl

    oh ye malam celebrate love ko tu
    jgn lupe tangkap mangkap kan gambar best best
    aku nak tgk cosplay kalo boleh mkay thanks

  4. vien88 said, on January 22, 2009 at 1:48 pm

    fatin ily>> soklan peksa sng…ok gak kekeke

    Jo>> it might be the end of me too…XD but hey…you have to admit, people in this generation just cannot live without physics. Almost everything you use have physical concepts use hwaha~

    deady>> you copycat lol…gambar? lol…gile la…tema nye…pink, merah, putih. =__=

  5. kazu said, on January 23, 2009 at 3:12 am

    lagu ABS memang besh❤

    wah.. aku tak tau study fizik semacam susah..

  6. manamana said, on January 24, 2009 at 1:18 pm

    weh feveret tu ABS, kalo tak takdenye up lagu depa kat blog :3


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: