Poet of Fall

Apakah itu Hipokrit?

Posted in Uncategorized by vien88 on January 5, 2009

Seperti yang kita tahu…hipokrit tu ialah…orang yang berpura2 ‘baik’ depan orang…tapi sebenarnya ada niat jahat. Atau buruk sangka…atau buat2 baik tapi dalan hati sebenarnya tak suka. Mesti korang pernah jumpa orang camtu kan?

tapi penah tak terfikir…pernah tak terfikir kita sendiri pun pernah mengamalkan budaya hipokrit ini?

Hmm…tengoklah. Kita bising bila orang buat keje hipokrit kat kita…kita gitau orang lain. Cerita pasal keburukan orang lain kepada kawan2, dan compare diri dengan mengatakan “kalo aku jadi dia aku takkan buat camni camtu” atau “kalo aku marah pun takde la buat cam sekian sekian”. Kadang2 kita rasa diri kita lagi bagus daripada mangsa umpatan tersebut…

haa tu dia…kita yang bajet bagus ni pun mengumpat orang. Tak hipokrit ke tu? Dah jadi sama level dengan hipokrit tersebut. Kalau taknak jadi hipokrit baik diam je… tapi kalo diam je, camane nak selesaikan masalah? Nak bincang dengan sape? Nak ngadu kat sape? Kalo simpan dalam hati je bahaya. Nak taknak, terpaksa jugak kita luahkan.

So, kesimpulannya, setiap manusia tidak boleh lari daripada sifat hipokrit! Kadang2 kita tak sedar kita ter-jadi hipokrit…oleh itu…hati2 sikit bila panggil orang lain hipokrit. Cermin diri tu dulu. Tapi kalo nak panggil gak takde sape halang. Sekadar nak lepas geram lantak la apa ko nak kata. sebab aku pun gitu jugak. Aku panggil orang hipokrit dengan kesedaran aku ni hipokrit jugak kahahah.

Yeap, inilah buah fikiranku.

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. darkk said, on January 5, 2009 at 6:08 pm

    hipokrit nie boleh berlaku bila kita tak sedar. contoh cam makan nasik. kita perli org tak makan sayur. padahal kita sendiri tak makan udang.

    tidur pun lebih camtu la gak. tidur nak best je. tarik selimut org.kita tak sedar.

    itu contoh hipokrit tanpa kesedaran.

  2. f-one-r said, on January 5, 2009 at 11:35 pm

    wah entri yg pendek tapi padat.. bagus2..

    *blakang VN* ceh.. cam la entri die bagus sgt..

    wah hipokritnyer aku~ hahak..

    takder arh.. pendapat aku ialah aku tak kisah pun kalo org hipokrit ngan aku atau aku hipokrit ngan org.. hahak.. sbb slalunyer leh nampak org yg hipokrit sdg wat tuh..

    lagipun aku suke org ngupat aku.. hahak. psl akan rase org hargai kewuudan kiter dan amik kesah psl tindakan kiter…

  3. vien88 said, on January 6, 2009 at 12:11 am

    darkk>> btol btol btol!

    foner>> hwaha nak ngumpat, silakan. dosa sape yg dapat? (ceh mcm aku tak penah ngumpat org. hipokrit ne?)

  4. deady said, on January 6, 2009 at 4:02 am

    ..pendek kate sume orang hipokrik ..

    aku pun boleh dikategorikan sebagai hipokrit what @_@

    tapi ..pada aku hipokrit ni cam ader level
    harhar lebeih lebeih ne memang nak kene penampar aa : DDDD

    yeah Level utk hipokrik adalah sgt penting .. hoho

  5. vien88 said, on January 6, 2009 at 5:15 am

    setuju gak…hipokrit ada banyak level *nods*

  6. kazu said, on January 8, 2009 at 3:12 am

    semua orang pun ada hipokrik.. tapi bergantung diri seseorang lah.
    kadang-kadang hipokrik boleh berlaku sama ada sedar atau tidak.

    penah jugak aku jumpe orang yang hipokrik yang ada high level.. sampai aku dan orang lain meluat dekat dia.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: