Poet of Fall

Xmas post

Posted in Serious shit by vien88 on December 25, 2008

Meri kurisumasu!

Meri kurisumasu!

I got this message twice… but I still doubt the truth. It is either you believe it or not believe it… it is either trying to warn us or simply menyesatkan fellow Muslims.

“Sorg bekas biarawati Kristian yg msk islam mbrth dlmcrmhnya,HARAM bg ssorg umat Islam ucap Slamat Hari Natal@Merry Christ…ini krn ia bmksd Sjhtra Keatas Tuhan Yesus(NAUZUBILLAH)Sebarkn lah pkra ini,bdosa kita jika tak smpikn bnda yg hak..(NAUZUBILLAH)”

whoops…I shouldn’t have post this here in case my Christian friends see this (if they can understand Malay). But tell you what… so long as I don’t see proof, I would say that I won’t simply believe in such statement. Besides, this sound so freakin’ racist… apa salahnya kita wish Hari Natal kepada kawan2 terutamanya yang beragama Kristian? Sedangkan kawan2 aku dari agama lain pun ucap Selamat Hari Raya kat aku. Kita ucap la diorang punya celebration gak… or else Muslim dikatakan sombong dan angkuh.

Jangan2 dapat mesej ‘ucap “Happy Deepavali” dan “Gong Xi Fa Cai” pun di’haram’kan pulak’… pastu entah apa diorang sengaja translate dari bahasa mana ntah jadi maksud lain. Camane la bole kebetulan memberi maksud yang tak elok bagi umat Islam. Hmm… lagipun ayat atas dalam BM.. orang Malaysia je kot tau. Kalo nak pastikan benar, jom kita tanya orang Kristian di luar Malaysia.

So “Merry Christmas” = Kesejahteraan Ke Atas Tuhan Yesus…??

Benarkah? Atau orang yang start sebarkan chain mail ni TAK FAHAM BAHASA INGGERIS?? Cuba tengok dalam kamus… apakah maksud ‘Merry’

cilok dari wiki… “The word Christmas originated as a compound meaning “Christ’s Mass”. It is derived from the Middle English Christemasse and Old English Cristes mæsse, a phrase first recorded in 1038. “Cristes” is from Greek Christos and “mæsse” is from Latin missa. In Greek, the letter Χ (chi), is the first letter of Christ, and it, or the similar Roman letter X, has been used as an abbreviation for Christ since the mid-16th century. Hence, Xmas is often used as an abbreviation for Christmas.”

Christ pulak is English term for the Greek Χριστός (Khristós) meaning “the anointed”.

hmm they didn’t say anything about ‘tuhan yesus’ thingy…

Kalau apa bekas biarawati kata ni benar, SILA NYATAKAN nama beliau! Haih… sebab aku tau ada je orang Islam yang wujud untuk menyesatkan kita. Kadang2 orang kita pun membabi buta percaya sahaja… well, aku cakap benda ni thru experience. Kat sekolah dulu aku penah deal dengan ajaran ‘sesat’ begini. Nasib baik aku ada inisiatif untuk mencari kebenaran dan akhirnya berjaya.

Sama gak dengan kes “AKUM” dulu lol. Entah ayat apa dia bagi…pastu bagi maksud amenda tah, kaitan dgn binatang. Nak short form pun takbley ka…sedangkan dalam buku teks pun tulis Allah S.W.T dan Nabi Muhammad S.A.W. Jangan diorang bagi made-up meanings bagi SWT dan SAW pulak lol.

Macam la lagi kes… takleh sebut tu, takleh sebut ni… tapi bukan ke yang penting ialah ‘niat’? Ye la, kita Muslim bila ucap Merry Christmas kat orang, adakah betul2 kita niat nak celebrate skali…? Sedangkan kita sendiri ucap Dua Kalimah Syahadah entah kita hayati ke tidak. Wallahualam ^-^

Samada korang nak pecaya ke tak nak… up to you guys. Just be careful of these messages, tu je pesanan aku. Kalo nak confirmation, sila rujuk imam ulama’ yang terdekat… tapi bottom line nye…aku tak suka dapat mesej ala racism gini…

Anyways…Merry Christmas~ *just a wish, not a worship*

Tagged with:

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. kazu said, on December 26, 2008 at 2:45 am

    biasalah.. bila tiba musim perayaan, masing-masing sibuk antar message via email and sms. Yang tak bestnya, ada sesetengah parents siap sebarkan chain mail message kat anak-anak diorang.

    Aku banyak kali kena tegur dengan parents aku setiap kali aku nak ucapkan “Selamat Menyambut Deepavali” atau Gong Xi Fat Chai and etc. Sekadar wish sahaja pun kena tegur padahal aku nak wish untuk kawan-kawan rapat -_-

  2. vien88 said, on December 26, 2008 at 3:25 am

    hmm I don’t think Muslims encourage this racism culture where we have to restrict from wishing other people’s celebration. It’s acting all holier-than-thou, and that’s NOT gonna attract non-Muslims to how beautiful Islam really is >__>

  3. kazu said, on December 26, 2008 at 3:52 am

    that’s why.. even my brother trying to explain theory about these to my parents, in the end, we have to give up debating with my parents.

    I don’t think not at all Muslims actually encourage racism culture, just orang-orang tua like acting all-holier-than-thou especially parents in middle age at small town or orang kampung lah.

    I don’t know if Mufti already issued about these one -_-“

  4. vien88 said, on December 26, 2008 at 3:59 am

    it’s good being conservative…but must be rational as well…

  5. kazu said, on December 26, 2008 at 4:16 am

    ^ yep. Be rational is might not easy, but not very easy to change their mind.

  6. nina said, on December 27, 2008 at 5:05 pm

    ooh that’s why lah.
    tak suke betul bile dapat chain mail ni,
    chain mail ni pulak seems ridiculous
    tapi to be cautious, tak wish jugak,
    and rase bersalah because my chinese friends sume wish raya dulu time raye
    haha
    we should not be racist because we’re living under the same roof, not exactly a roof tapi lebih kurang la.haha
    geram pulak kadang kadang dgn orang orang yg racist ni.hee

    and as for your comment,
    betul betul i hv to be the middle one not too girl nor tomboy.
    sbb due due tu tak bes,
    hee thanks anyway;D

  7. manamana said, on December 29, 2008 at 2:13 pm

    padanlah banyak sub pirate camdoh, tak ramai org kita yg bebetul paham bahasa omputih kat mesia nih huhu :3


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: