Poet of Fall

Los dan Faun : When GetBackers go Wonky

Posted in Review by vien88 on December 4, 2008

Los & Faun

Los & Faun

Alkisah seorang rubah yang ingin lepak bersama rakan-rakan otakunya; Mizakichi dan Choco-tan menonton wayang. Pada mulanya kami cadang nak tengok ‘Twilight’ – didapati cerita itu dapat review yang negatif, maka kami randomly decide to watch Los dan Faun arahan Afdlin Shauki. Antara pelakon2 yang terlibat dalam filem ini ialah Hans Isaac (hah kau lagi), Adlin Aman Ramli (o hai daulat tuanku), Erra Fazira (terkejut gak aku dia pon nyibuk), Ida Nerina (congrats menang tempat ke-3 dlm Amazing Race Asia. Malaysia BOLEH!), AC Mizal (kau lagi?!?!?!) dan pengarah itu sendiri.

Choco-tan berjaya tarik aku tengok filem Melayu ini dengan menggunakan keyword “Get Backers”. Bukan akuk minat pon citer tu, tapi aku penah tengok/baca sikit2. macam interesting. Dah bila dia cakap camtu aku dapat sense ada aura anime. Cilok GB pon cilok la. Harap tak disappointing.

Awal2 cerita sudah ada babak Ecchi, that reminds me of the typical anime pervert character. Aku agak terkejut dengan sifat terbuka filem ini tapi aku boleh terima ini sebagai suatu pembaharuan. Takyah la lagi lawak basi yang sudah pon basi. Anyway, alkisah dua orang sahabat baik yang bernama Carlos Rodriguez (Hans Isaac) dan Ahmad Faun bin Sulaiman (Adlin Aman Ramli) yang datang dari kampung untuk mencari kerja di… bandar KL la, mana lagi >_>. Perwatakan yang agak kontra memeriahkan lagi keadaan (IMO wajib bagi cerita yang memfokuskan 2 orang watak utama); Los adalah kaki pompuan yang agak ceria tetapi sengal manakala Faun adalah jenis yang terus terang, garang dan serius.

Faun entah macam mana terjumpa dengan bakatnya untuk ‘trace back’ jejak langkah orang semasa berkerja dengan Los di sesuatu kedai… kedai sejenis baju. Ahem. Faun menggunakan bakat ini untuk mencari barang yang tercicir oleh pengurus kedai itu (yang telahpun pecat diorang akibat sikap yang terlalu berterus terang lol). Los pula mengambil peluang ini untuk membuat agensi ‘mencari barang yang hilang’. Banyak kejayaan dicapai, tapi babak ni terlalu pendek bagi aku.

Kemudian masuk lah ke plot utama, di mana Puan Jasmin (Erra Fazira) memanggil agensi mereka ini untuk mencari barang berharga yang dipakai oleh arwah suaminya, Soffarudin Al Sogood/Soffar Sogood (Afdlin Shauki) sebelum meninggal dunia. Kahaha, di sini kita nampak watak male tsundere si Faun masa jatuh hati dengan janda ni. Sungguhpun begitu, Faun masih dapat kekalkan perwatakan cool dia. Sepanjang filem ini juga, nampak sangatlah Los ni pemangkin bagi ‘kemajuan’ Faun. Walaupun dia macam bengong, dia yang bawa Faun sekali ke KL, dia yang come up with the idea of this agensi dan dia juga yang bersemangat teruskan misi semasa Faun hampir putus asa. (whoops did i smell BL >///> )

Ok aku taknak bagi spoiler… tapi dalam citer ni, agak banyak parody. From filem parodies to advertisement ones. Not to forget randomly appearing kungfu moves! Yang paling best dalam citer ni lawak gay dan Brokeback Mountain!😄 Lawak cam aku kata tadi, sume fresh2 belaka. Aku rasa lakonan kali ni lagi hebat daripada ‘Baik punya Cilok’. Yang kureng maybe dari segi babak romantik, tapi mungkin ada baiknya sebab citer ni bukan bertemakan cinta kalo ye pon. Cuma background music agak annoying. Satu lagi yang kureng maybe masa ending, explanation diluahkan secara kelam-kabut. Scene kantoi pon… one of a kind hwahah tak dramatic. it’s like… lolwhut?

And there’s this dramatic pembantu rumah character… well, she looks pretty normal but I admit she’s cute. I think she would look Moe if she is dressed in French Maid costume instead of normal ones. Really. Celup omputih guy did well with his southern accent slang “What the hell are ya sayin’ man??” and his partner gave speech the way politicians do. Pengarah filem is the ‘dead’ villain, and… well, there are freakin’ many twists in here that may confuse you if you don’t pay attention (especially the “who’s the real villain” part). So I have to say the storyline is well-written… and the script too. No more baku2 yeohhh… ah i remember another thing. BGM for ‘Los and Faun’ theme sounds a lil typical tho.

Overall, I see it like a fcuked up version of GB, in a good way. It is one of the best Malay films I’ve seen after KAMI the movie. Satisfactory but not disappointing ^^. Go watch it for a good laugh.

Tagged with: ,

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. darkk said, on December 4, 2008 at 11:39 pm

    dem..baru nak pi tgk..jadi nak elak kan spoiler..saya baca entri awk sket2 je..😄


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: