Poet of Fall

Rojak as Snack (+ celoteh pasal sayur)

Posted in Life by vien88 on November 28, 2008
rojak

Rojak

*switch back to BM mode*

Oleh sebab penuh dengan sayuran (kadang2 buah) dan kuah hitam yang pelik, aku jauhkan diri daripada rojak sebagaimana aku jauhkan diri daripada makan sayur. Itu dulu, masa kecik2. Aku slow2 cuba makan sayur, bermula dengan timun, although Grammar Nazi Mom kata timun tak banyak zat (dia pelajar pengkhususan Biologi dulu).  Kemudian ada satu member sekolah aku cakap kat aku dengan nada yang menggerunkan, ada kes “kalau tak makan sayur nanti baby takde otak” (tapi sekarang ni aku takde minat nak ada anak la). Adoi, seriusly rasa cam ada panah terkena kat aku. Tu pon aku punye progress nak makan sayur agak lembap. Makan daun susah… Tapi aku makin suka makan kacang panjang. Gulai especially =9

Tapi hanya masakan Grammar Nazi Mom je yang WIN. (bila nak masak sendiri…??)

Aku tak ingat sejak bila aku suka makan rojak. Aku ingat masa tu saje je try Rojak Buah, letak kuah skali. SEDAP. Tapi nanas aku taruk tepi sebab aku tak suka nanas. Buah yang lain aku tak perasan sangat apa benda. LOL. Tapi jarang sekali dapat peluang nak makan rojak bila dah start menuntut di menara gading (cewah). So bila ada nampak gerai rojak = beli!

Minggu lepas ada family gathering dekat kelab golf. Makan kat tempat ala high-class gitu. Tapi masa tu dewan makan tak teratur (and toilet kunci!!) so er… not a good impression la. Nak order makanan order yang western, nak makan local food baik makan kat kedai mamak. Lagi murah. Parents aku order Rojak as dessert. Ada Tauhu, timun, sengkuang… lagi apa tah tak ingat. Oleh sebab lapar lagi dan Fish n Chip aku tak best, aku pun mintak lah sikit rojak. Nasib baik banyak dihidangkan; satu family boleh makan. Grammar Nazi ingat aku tak suka, dia terkejut lah. Kuah nye lekit. Addictive. Best~  |3

Waktu aku tulis ni aku tengah sakit tekak. Aku nak makan snek sambil tengok DVD Prince Caspain. Tapi taktau nak makan apa, potato chip ada banyak stok tapi nanti makin teruk tekak aku. Lepas tu pergi ke meja makan kelihatan ada baki rojak tengah hari tadi. Aku minta izin nak habiskan. So aku tengok wayang sambil makan rojak yang dah tinggal sikit. Tak puas lah.

Then terfikir lak, daripada makan jajan yang buat aku gemuk baik makan rojak. Jambu campur asam pun boleh jugak. Kedua2 makanan ini pun rangup. Boleh crunch macam Jack n Jill atau Twisties. Kesan sampingan aku lepas makan jajan kadang2 rasa loya tekak. Makan rojak takde. Hmm, kan best kalau kat panggung wayang jual rojak instead of popcorn (sedap tu sedap, tapi….). Tak pun jual buah-buahan skali dengan popcorn nak makan sambil tengok wayang? Ini suatu perubahan yang maju  d*_*b (WAWASAN 2020!). One thing is for sure; AKU NAK TENGOK ROJAK KAT CINEMA!

Kalau rasa bosan dan rasa nak mengunyah pun boleh makan rojak/jambu/EPAL HIJAU. Takyah nak makan jajan. Kan? Boleh kan? Masalahnya buah punya expiry date tak se-lama jajan. So kena habiskan cepat dan pergi ke pasar untuk re-stock. Jajan boleh tahan lama, beli yang party-pack – banyak stok. Tapi biasanya aku simpan jajan sebagai back-up. Aku makan biskut. Tapi biskut pun boleh jadi bosan.

Nak ke start mogok cip kentang balik…

Tagged with: , ,

9 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. kazu said, on November 28, 2008 at 1:27 pm

    “Kemudian ada satu member sekolah aku cakap kat aku dengan nada yang menggerunkan, ada kes “kalau tak makan sayur nanti baby takde otak” (tapi sekarang ni aku takde minat nak ada anak la). Adoi, seriusly rasa cam ada panah terkena kat aku. Tu pon aku punye progress nak makan sayur agak lembap. Makan daun susah…”

    ish ish. sepanjang umur aku tak penah dengar kes macam ni. Sayur tu ada banyak khasiatnya. Masa aku kecik2 dulu memang benci makan sayur, tapi sekarang aku dah banyak makan sayur untuk kesihatan. Timun tu memang tak banyak zatnya, tapi kalau campur kesemua sayur dan buah-buahan lagi sedap :3

    dulu aku memang minat rojak, siap dengan kuah sekali. Ada sekali aku tak suka makan kuah rojak sebab rasa dia lain daripada kat restoran mamak.

  2. vien88 said, on November 28, 2008 at 1:30 pm

    ada kes camtu.
    but i think kalo tak mkn sayur pon leh efek kesihatan anak. obviously. bukan kesannya takde otak je kot…

  3. rayneholde said, on November 28, 2008 at 1:51 pm

    masa kecik aku cukup benci rojak hanya kerana kuahnya mengandungi otak udang [ aku alergik ngan seafood melainkan ikan sejak kecik ] tapi lepas kena paksa ngan mak bapak aku trus jatuh chenta sampai skang.

    aku ingat lagi bapak aku racun mak aku soh jangan kasik aku makan aiskrim [ dlm tiub plastik ] yg mak aku buat selama sebulan selagi aku tak belajar makan rojak

  4. vien88 said, on November 28, 2008 at 1:53 pm

    kawaii!

    >////>

  5. kazu said, on November 28, 2008 at 4:27 pm

    @vn

    biar betik. Aku tanya ayah aku (he’s doctor, he know about nutrition too :3) dia kata dia tak pernah dengar kes itu. Kes itu dah lama ke baru lagi?

    Anyway, aku tau macam mana nak trick baby makan sayur lol. mula-mula basuh sayur-sayuran, then kukuskan sayur tu dalam rice cooker lepas tu, blend sayur tu sampai hancur. Then simpan puri sayur dalam bekas makanan yang kecil utk kesegaran. Ko boleh guna puri ini buat pizza ke, buat nasi ke apa-apa lah😛

    @mana

    aku pun sama, tak boleh makan seafood langsung tapi ikan bolehlah.

  6. vien88 said, on November 28, 2008 at 4:37 pm

    kazu>> kes lama. time zaman skolah.

    hmm aku tgk documentary (dlm Oprah)… mmg kanak2 masa kecik biasanye tak suka makan sayur cos deria rasa lidah masa kecik lagi sensitif. So kalo makan sayur, akan rasa pahiiiit sgt. so kalo budak2 camtu mmg normal la. makin besar makin kureng sensitif lidah kita… so makin besar kena latih diri makan sayur slow2. Kalo smp adult tak makan sayur that is a prob. Pastu ada satu buku recipe ni dia gunakan sayur nak buat cam kuih muih. It tricks kids taste buds. It rly work!

    seafood? aku suka seafood! i love prawns~

  7. kazu said, on November 29, 2008 at 3:15 am

    @VN

    ho ho ho aku tak sangka ko tengok Oprah :3 aku memang suka dengan buku, banyak idea. Resipi dia sesuai untuk healthy diet.

    Masa kecil-kecil dulu aku boleh makan udang, sotong dengan ketam. Tapi sekarang tak boleh, kena allergy (ntah tak tau tetiba muncul). Ikan aje boleh makan. Bila nampak ketam, terasa nak makan sebab selalu mengidam sangat..

  8. fatin said, on December 2, 2008 at 12:48 pm

    “Kemudian ada satu member sekolah aku cakap kat aku dengan nada yang menggerunkan, ada kes “kalau tak makan sayur nanti baby takde otak” …”

    aku igt lg detik2 dimane ko ckp ayt ni kt aku!!

  9. vien88 said, on December 3, 2008 at 4:36 am

    fatin>> aku terikut nada dia…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: