Poet of Fall

National Blood Donation…?

Posted in Advertisement by vien88 on November 23, 2008
Donate blood or die!!

Donate blood or die!!

Aku ter-tak-sengaja terlibat dalam kempen ni ahahha…

dulu masa first year malas nak join aktiviti kebajikan ni… aku tak cukup compassionate. Tapi aku adalah derma darah, cuma malas nak uruskan aktiviti ni.

Alkisah seorang penghuni kolej kediaman yang malas nak terlibat dalam aktiviti2 kolej (urs truly). Tapi aku terlibat dalam suatu projek semasa sem 2, walaupun stres, tapi aku rasa seronok pula dapat pengalaman ini… walaupun aku tak rapat sangat dengan sape2. Habis tahun pertama baru rasa betapa rugi nya aku tak join kegiatan apa2.

Pastu coursemate aku ajak aku jadi penolong pengarah bahagian teknikal bagi projek Derma Darah Kebangsaan (NBD) kerana kekurangan kakitangan. Aku pun terima sahaja lah. Rupanya member aku tu Timbalan Pengarah. Erm, malas nak citer lebih, tapi tugas kita monitor junior je. Lepas dah masuk, yang paling tensen ialah canvasing; iaitu pergi random places untuk minta orang awam beri ‘sumbangan kewangan’ supaya kita boleh jalankan projek ini dengan cemerlang….

Anyway, baru2 ni ada outsation di Ampang. Mula2 rasa malas nak pergi, tapi aku selaku senior kena tunjuk contoh yang baik sikit. LOL. So aku pun pergi. Lagipun, member ramai berbangsa Cina. Dalam kumpulan kita, sorang sahaja junior Melayu-Islam. So aku kena lah ada, kena tanamkan tanggungjawab nak bawa dia (dan diri) pergi surau untuk solat. Pergi sorang2 kang bahaya.

‘Person in charge’ pun sangat prihatin tentang keselamatan kita dan condition kita. Hmm, aku takde pengalaman dalam urusan ini, timbalan pengarah pun prihatin. Dia memahami keadaan aku yang agak blur, so dia dengan baik hatinya mengajar aku tatacara (nasib baik sekumpulan dgn dia!!). Aku pun dengan cepat adapt… and so… buat la kerja.

Aku mengakui aku guna senyum plastik dan pura2 friendly dengan para penderma lol =_=

Tapi best gak buat gitu… I mean, i have to sacrifice being myself for the sake of…charity. Bukan tak ikhlas buat kerja, but attitude kena adjust sikit supaya tak timbul rasa tak puas hati dengan perkhidmatan kami. Bab publisiti aku memang phail… lol bagi flyer. Nak ajak2 orang payah sikit, hanya tegur orang yang interested je. Layanan mula2 aku lembap, pastu aku try la bual2 dengan sorang mamat ni. Bekas pelajar USM, degree Applied Math… kerja sebagai banker sekarang. Dia kata dia dah lama cari program derma darah, nasib baik jumpa. So aku bagitau la, UM (more like, our very own residential college) setiap tahun, so kena alert la.

Kerja registration pening kalau ramai gila menunggu. Pernah tu aku tengah sorang2, pastu ramai kumpul, aku jadi tak teratur. Yang senang just layan bagi borang je, tapi kalau dah tanya pasal isi kandungan borang aku blur dah. Sini pun kena layan2 orang lagi. Bila kerja bahagian refreshment pun, bukan setakat bagi makanan free, tapi kena gak layan2 sikit. Pergh asyik layan je kerja. Aku pun ikot pesanan bapak aku… “Cakap je apa2, tak penting pun cakap je”. Bantai je laaaa…

Lepas habis program pada hari tu pun ada kena layan orang gak. Sape2 yang tanya pasal bendalah ni, kena la jawab, sambil tu promote. Hmm, lagi satu sebagai senior, kena gak latih junior yang kurang pandai ber-publisiti ni berinteraksi dengan orang ramai. Ceh, bukannya aku ni ramah sangat😛

Conclusionnya… walaupun memenatkan, tapi rasa sangat..seronok. I can’t imagine how many people are generous enough to donate their blood! Looking at them doing charity fascinates me. And I’m proud that our association is doing this charity work (dengar kata tak ramai organize benda2 camni).

NEXT, is outstation outside KL and Selangor. Which means we’re going around Malaysia… but each of the members only can go to one (or two) state. I haven’t decided on where to go, I’ll list it down along some comments.

  1. Ipoh, 10-11 January 2009: (I went to ipoh long time ago. However, I do not have fond memories of Ipoh. Not that I have bad experience there. But the last time I went there I label it “boring”. Sorry Ipoh people. I chose not to go here)
  2. Penang, 7-8 February 2009: (I’ve been to Penang many times before, but that was how many years ago. Eversince my family and I moved to Johor we barely ‘balik kampung’ and I quite miss the Pearl of the Orient)
  3. Johor, 14-15 February 2009: (Hmm what can I say… I’ve been to JB already)
  4. Pahang, 14-15 February 2009: (Never been here either, except just pass through it on the way to Tioman. I put it to consideration)
  5. Negeri sembilan, 21-22 February 2009: (wait… i reside here. Next…)
  6. Melaka, 28 February – 1 March 2009: (Been there…)

You can see that I crossed the places I’ve already been to except for Penang. I wanted to go somewhere in the East. I was hoping there would be Terengganu, but there is only Pahang. Another option is Penang because I miss it… perhaps I could have a brief reunion with long lost family members. Yea, Rurouni Otou-san hails from there :3. But last year there was a major problem with Penang Outstation, most of the members seem to want to avoid going there.

After reconsidering, I have a huge fight with my roommate, who apparently wants to go to Pahang outstation (what a shame that she’s my colleague). So Penang it is, despite of all the warnings >_>. Kalo takde sape nak pegi situ, aku la pergi >w<

Ada sape2 yang minat derma darah ni, dari negeri mana korang berada, rajin2 la datang ke kompleks membeli-belah yang terpilih ya? will update with the selected places soon.

Tagged with:

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. kazu said, on November 24, 2008 at 2:30 am

    Terengganu.. jauh sangat. kalau pergi naik kereta, aku rasa dalam masa 10 hour baru sampai.

    Ipoh memang boring, kadang-kadang tiada apa-apa special. Aku rancang nak pergi cuti Penang nanti😛 nak jumpa CM lol

  2. vien88 said, on November 24, 2008 at 3:56 am

    CM?

    Terengganu xde dlm list… but kalo ada aku nak… doens’t matter how long. I just wanna go places I’ve never been to.

  3. kazu said, on November 24, 2008 at 9:51 am

    CM = chief minister of penang

    lol about meet CM, just kidding.

    yep, there is lot place I’ve never been to. Especially Johor.

  4. deady said, on November 25, 2008 at 1:18 pm

    sume yg aku pergi sume kempen rejeck darah aku wawawa

    aku punye besar camnie darah tak leh share lawl
    dah la jenis ‘o’

    hehe .. :3

  5. kazu said, on November 26, 2008 at 5:19 am

    lol deady. aku pun sama. kena reject😦 aku pun darah type O

    kalau kempen terus mcm tu, alamatnya takde sapa nak derma darah O..

  6. vien88 said, on November 26, 2008 at 6:46 am

    aku tak penah dengar kempen rejek smp gtu skali…

    actually O bole derma je. O derma kat O je la.

    apa punye kempen.

    so far, aku punye society terima je pape. I mean, kita kerjasama dgn Pusta Darah Negara, diorang amik je darah pape asalkan positif n org tu sihat. Aku pun O, aku dah penah donate…

  7. kazu said, on November 27, 2008 at 2:17 am

    tu yang heran sangat. badan aku overweight, aku sihat aje. aku rasa tu pihak yang buat kempen tu pihak hospital tempatan.

  8. vien88 said, on November 27, 2008 at 4:03 am

    hmm nanti kitorg nye society pon pegi outstation kena kejesama dgn hospital tempatan gak… i dunno if it works like that…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: