Poet of Fall

Epal Hijauku

Posted in Life by vien88 on November 22, 2008
Green Apples

Green Apples

Aku memang minat sangat Granny Smith Apples. Aku memang suka makan epal hijau walaupun saiznya sangat kecil. Bila pergi membeli-belah, buah yang aku beli untuk dibawa ke kolej semestinya epal berwarna hijau.
Suatu hari aku ikut rakan sebilik ke pasar malam, buat pertama kalinya menjejak kaki ke pasar malam yang berhampiran dengan kampus selama satu setengah tahun belajar di sini. Sebab aku takde transport, oleh sebab roommate ada kereta aku pun tumpang sekali.
Tujuan utama kami ialah untuk menempah aiskrim goring (sampai habis stok!). Oleh sebab ini kali pertama aku datang ke situ, aku diberi peluang berjalan2. Nasib baik jalan straight je, takde belok2 kalo tak konfem sesat. Along the way, aku usha2 la gerai buah, kuih, lauk-pauk sumer. Epal hijau of course ada, tapi masa tu poket tengah kering, so aku tak terfikir nak beli apa2 kecuali air cendol.
Selepas membeli cendol yang tak beberapa sedap, kami dari hujung pasar tu nak patah balik ke hujung satu lagi (di mana kereta di-park). Sambil mengusha, aku ternampak sesuatu yang… sungguh indah.
Sekelompok epal hijau yang bersinar2 dipamerkan atas meja. Nampak macam palsu, tapi inilah epal yang REAL. Kerna masih ada epal yang cacat. Cacat pon masih berkilat2. Serious aku tak tipu! Aku tak pernah Nampak epal hijau yang berkilat bagaikan digilap dengan polish (macam trophy). Nak beli ke tidak… sebab aku lupa nak keluarkan duit, pastu sanggupkah aku makan buah yang begitu cantik?
RM10 for 16 epal! Aduih, agak berbaloi kalau beli. Tak silap aku kat super market lagi mahal… ntah aku tak dapat nak compare. Roommate belie pal merah yang besar2. Kemudian dia suggest aku beli 8, bayar RM5. Hmm…boleh jugak. Aku pun dah lama tak makan buah. 8 pun cukup la. Yang penting aku memiliki beberapa biji epal yang berkilat2 (yang bakal dimakan D: )
Sejak aku beli, aku baru makan 3 biji. ATCHUNG! Epal hijau memang masam. Sebelum makan mesti aku belai2 epal tu oleh sebab kulitnya yang licin dan berkilau. Kalau boleh nak buat hiasan saja, taknak simpan dan cerna dalam perut.
Selepas puas makan buah, aku abaikan 5 biji yang tertinggal. Sedangku mengemas bilik untuk pulang ke kampong, terjumpa balik epal hijau. Satu sudah rosak, aku buang. Entah macam mana, aku pun tak ingat, mungkin aku letak di atas meja, dan teruskan buat kerja lain. Aku cadang nak bawa balik epal yang cantik ni tunjuk mak bapak aku.
Sebelum rakan sebilik pulang ke rumah kakaknya, kakaknya serta rakan2nya tumpang bilik untuk solat maghrib. Roommate entah mana hilangnya, aku pun tak layan sangat, bagi pinjam telekung je. Aku sibuk dengar lagu dalam mp3 sambil main solitaire dalam laptop. Setelah selesai menunaikan solat, mereka pun balik.
Aku pergi mandi, selepas tu tanya mak bila boleh balik & pukul berapa. Hari sabtu pun boleh, tapi sebelah petang. Ahad pagi sangat pulak, tak sempat nak check out kot. So aku pun start la mengemas barang. Kemas punya kemas, aku perasan sebiji epal hijauku duduk bersendirian di atas meja. Eh, mana rakan2nya yang lain? Mungkin dalam almari lagi, so i ransacked my cupboard…but found no apples.

11-11-08_2108
I glanced back at the lone apple, stared at it, while I ponder where could have the others gone. I ransacked the rubbish bin too. Hmm, I doubt that I threw it in the huge trash bin outside, or else I could have discarded ALL the apples. Tapi yang ni tinggal sorang2!
Ada monyet ke curi? My window is wide open, but if it is a monkey business, the table would be a mess. And monkeys aren’t smart enough to leave one apple just for me. Baik ambik semua….
Ada orang curi kah?!!? Sape lagi yang masuk bilik kalau bukan roommate, adakah rombongan kakaknya? Aku taknak menuding jari, so aku hantar mesej kepada roommate aku tanya samada dia ada terambil epalku atau tidak. Pelik sungguh, sebab seingat aku 4 biji epal berasa dalam plastik.
KENAPA TINGGAL SEBIJI!?!?
Aku sedih sebab niat aku nak tunjuk mak bapak aku epal hijau yang cantik (hampir) tak tercapai. Aku sedih (betul atau tidak) sebab ada jugak orang yang sanggup melakukan dosa mencuri ni, walaupun ianya hanya beberapa biji epal. Curi laptop tak heran la, ni curi epal!?!
Waaa… tak sanggup makan epal yang tinggal sorang2 ni. It’s sitting right next to my laptop as I’m typing this. Nak makan pun, tunggu mak bapak tengok dulu!

Setelah lama ku tunggu, pagi2 buta baru aku dapat respon dari roommate. Aku tanya elok2, respon yang aku dapat berbunyi bengang. Dia tuduh aku tuduh dia lak ambik epalku. Aku tanye je. Seriously, aku tak berniat pun nak tuduh. Korek punya korek, rupanya dia tak puas hati dengan aku yang jenis tak kisah, jenis tak jada kebersihan. Soooo…memang aku tak kemas bilik, tapi bukan aku tinggalkan taik merata2. Aku pun ada je yang tak puas hati dengannya, aku sabar je, malas nak cari gaduh tentang perkara kecil.

Gaduh hanya sebab aku ni suka menyemak. Heh….langsung tak matang. Memang susah nak deal with orang yang cerewet nak mampus (honestly, i met a lot of other tidy people, but none of them is THIS fussy). But it is obviously not my problem if others are unable to accept the way I am… Carutan akan dipaparkan in my other blog.

Aku tak suka orang nilai aku dari sudut negatif je… I discovered there are other people who are unsatisfied with me. Damn, tetiba orang lain terlibat. Geez, kenapa nak nilai aku dari sudut negatif je? Bila ada perkara buruk sikit, segala yang baik seolah2 dilupakan. Not like I expect everyone to like me. What do you guys think? Wajarkah bermusuhan hanya sebab aku ni menyemak?

so itulah cerita di sebalik epal hijau….

Tagged with:

11 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. kazu said, on November 22, 2008 at 4:27 pm

    dulu aku memang minat green apple, tapi sekarang jarang makan sebab masam sangat..
    mak aku kata kalau makan apple hijau tu, kita akan jadi lupa minda lah.

    “Setelah lama ku tunggu, pagi2 buta baru aku dapat respon dari roommate. Aku tanya elok2, respon yang aku dapat berbunyi bengang. Dia tuduh aku tuduh dia lak ambik epalku. Aku tanye je. Seriously, aku tak berniat pun nak tuduh. Korek punya korek, rupanya dia tak puas hati dengan aku yang jenis tak kisah, jenis tak jada kebersihan. Soooo…memang aku tak kemas bilik, tapi bukan aku tinggalkan taik merata2. Aku pun ada je yang tak puas hati dengannya, aku sabar je, malas nak cari gaduh tentang perkara kecil.”

    aku pun kena marah dengan dia. Hari itu aku sms dia tanya dia ada terambik pembaris ke tak (sebab masa tu dia borrow buku sekejap, aku letak pembaris dalam buku dlm m/s lain).

    Haish, hal kecil pun nak marah, bukan serious pun. Begitulah orang buat kat kita. Aku rasa tak usah bermusuhan. lagipun buang masa kalau kamu bermusuhan macam tak layan satu sama lain. Kalau dia nak bermusuh, silakan. Biarkan dia buat apa dia nak, lama-lama dia penat nanti.

  2. vien88 said, on November 22, 2008 at 4:47 pm

    ko byk dgr kata mak ko ye… bukan apa… tp sahih ke epal ijau buat lupa minda? ada bukti saintifik x? Kalo ada, baru aku caya. (kasi nasihat sket… try to come up wif ur own opinion/analysis la… u’re 19, about time u shud stop depending on what ur mom says too much…)

    ntah la…dia yang nak cari pasal. Maybe aku pon salah, tp dia yg bermasalah.x psl2 kata aku tuduh org.dia yg niat nak bermusuhan.dptla kamu dosa besar.

  3. kazu said, on November 23, 2008 at 3:56 am

    lol aku tak caya sangat cakap mak aku pun.. dia asyik larang aku makan makanan macam epal hijau T_T (aku memang suka makan epal hijau, tapi jarang nak beli nak Tesco)

    yeah I know I’m 19 years old, oh well.. you cannot stop your mother to influence you so much. That’s why I getting mentally tortured by my mother -.-”
    seriously, I ate green apple before, nothing happened…

    nak buat mcm mana, orang Melayu ni memang kuat bermusuh. Aku pernah alami macam ni. Bermusuhan sampai sekolah menengah tinggi. Mahu berbaik-baik tak nak, dia dan kita yang dapat dosa besar. Nasihat aku, doakan dia supaya lembut hati. Selalu mohon ampun dari Allah walaupun kita tak dapat nak berbaik-baik antara satu sama lain..

  4. fatin said, on November 23, 2008 at 4:35 am

    mak aku pun ckp mkn epal ijau tu makhruh sbb bleh mlembapkn otak.tp aku mkn je kikiki..aku suke epal ijau

    psl rum8 ko tu,sule je die =P. sbr jela kn.tu dh adat rsam brum8.stiap org msti ade kkurangn msg2.mayb tu kkurangn die.ntah2 time tu die period ke hik3..tu yg emO smcm tuh..
    ko doakn jela ksjahteraan die,pk kn ape prkare baik yg die pnah wt kt ko k..

  5. vien88 said, on November 23, 2008 at 4:37 am

    fatin>> aku pikir2 gak… tapi bila dia dah ckp camtu… aku rs mcm selama ni dia berpura2 baik. cam tak ikhlas…

    aku taktau time bile dia btol2 baik atau bila dia pura2

  6. kazu said, on November 23, 2008 at 7:21 am

    makruh ke tak, kita pun tak tau. kadang-kadang cakap mak kita memang power sangat, sampai aku kena ikut kata mak aku.

    tulah misterinya ibu lol😛

  7. kazu said, on November 23, 2008 at 7:24 am

    oh yeah aku lupa lak, baca blog ni

    http://magenta-made.blogspot.com/2008/11/senarai-perkara-paling-annoying-seorang.html

    citer pasal roommate and satu lagi

    http://akutakpeduli.blogspot.com/2008/11/9-sebab-mengapa-melayu-tidak-boleh-jadi.html

    sebab melayu tidak boleh jadi james bond. lawak! xD

  8. manamana said, on November 26, 2008 at 1:08 pm

    wei mana pon ske gak epal hijau, tapi kalau dah kena tonyoh jadi jus le. kalau nak makan camtu je mana mmg liat sket, sama gak ngan bebuah len.

    anyway cam mental gak member mu tu ek. next time bek dok dorm sensorang lagi aman. cam mana dulu 3 sem pulun dorm 4 katil sorg2… takde nak pening paler pikir pasal org len :3

    nak main eroge pon senang lawl.

  9. vien88 said, on November 26, 2008 at 2:09 pm

    lol ni mesti malas nak kunyah ni. atau gigi rapuh..??😄

    susah la nak pindah ke bilik yg kosong, tatau next sem available ke tak bilik kosong. Kalo ada aku taknak tingkat atas skali, tak larat seh @_@
    ala mungkin salah aku gak, sepah cam jantan >_>

  10. manamana said, on November 27, 2008 at 11:28 am

    well dah jadik nenek ni kena la makan benda2 yg lelembut jeh, kang tercabut lak gigi palsu digelakkan dek cecucu. len le kalo ada pelekat polident, berkesan untuk memberikan lekatan yang kuat bagi segala jenis gigi palsu :3

    terbalik lak ngan aku yg begitulah kemas [ kata memember le ] bak puteri fantasia terakhir lol :3 tapi kena masanya leh jadik semak gila babas gak esp. lepas kelas studi masa study dulu.

  11. vien88 said, on November 27, 2008 at 11:49 am

    at least ko bole kemas…

    time aku kemas… sgt rare… tp bila aku nampak meja aku kemas… i go… O___o


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: