Poet of Fall

Vacation

Posted in Life by vien88 on November 29, 2008
Onboard the Highwind?

Onboard the Highwind?

Will be away for 3 days or so. Finally the whole family is going to have a REAL vacation during the holidays. Forget visiting KL once again (I spent most of the time in the year there), it’s time to fly to Kuching, Sarawak!

I gotta thank myself for being cheeky all of a sudden with dad. Masa tu family gathering tu, my aunts and uncles were talking about their experience in Sarawak. They talked about how great it was staying there because it isn’t as busy as Kuala Lumpur. Envious, I asked Rurouni Oyaji out loud “When are we going to Kuching??” (Rurouni Oyaji sometimes fly there for work). He said soon during the holidays once me and my sis’ exams are over. And I thought he was joking…

Suddenly, during my exam period I got a call from Grammar Nazi Oka-san that Rurouni Oyaji actually booked a flight to Kuching for the whole family at the end of this month!! >w<

Dah lama tak naik kapal terbang, kinda makes me feel nervous. But excited to go someplace we never been too. Erm… kalo boleh nak ikut bapak saudara aku gi Tokyo T_T. But oh well. Better travel somewhere than to be hikikomori staring at the laptop screen for one whole month.

Sidestory stuff…

I sorta baru kenal this guy from a friend from matrix. An anime lover who draws as well. Suprisingly he is a UM student, a senior (senpai!!) and had an account in gforum. Yang lagi terkejut… rupanye kita dok satu kolej *swt*. Liek… wtf! That’s like so close yet so far lol.

Hmm imma leave this laptop at home most likely. Srsly gotta take a break. will put my fanfic writing on hold (btw I’ve written 9 chapters, only 2 are published. Link is at the side-bar if you’re interested).

Laters then.

Tagged with: , ,

Rojak as Snack (+ celoteh pasal sayur)

Posted in Life by vien88 on November 28, 2008
rojak

Rojak

*switch back to BM mode*

Oleh sebab penuh dengan sayuran (kadang2 buah) dan kuah hitam yang pelik, aku jauhkan diri daripada rojak sebagaimana aku jauhkan diri daripada makan sayur. Itu dulu, masa kecik2. Aku slow2 cuba makan sayur, bermula dengan timun, although Grammar Nazi Mom kata timun tak banyak zat (dia pelajar pengkhususan Biologi dulu).  Kemudian ada satu member sekolah aku cakap kat aku dengan nada yang menggerunkan, ada kes “kalau tak makan sayur nanti baby takde otak” (tapi sekarang ni aku takde minat nak ada anak la). Adoi, seriusly rasa cam ada panah terkena kat aku. Tu pon aku punye progress nak makan sayur agak lembap. Makan daun susah… Tapi aku makin suka makan kacang panjang. Gulai especially =9

Tapi hanya masakan Grammar Nazi Mom je yang WIN. (bila nak masak sendiri…??)

Aku tak ingat sejak bila aku suka makan rojak. Aku ingat masa tu saje je try Rojak Buah, letak kuah skali. SEDAP. Tapi nanas aku taruk tepi sebab aku tak suka nanas. Buah yang lain aku tak perasan sangat apa benda. LOL. Tapi jarang sekali dapat peluang nak makan rojak bila dah start menuntut di menara gading (cewah). So bila ada nampak gerai rojak = beli!

Minggu lepas ada family gathering dekat kelab golf. Makan kat tempat ala high-class gitu. Tapi masa tu dewan makan tak teratur (and toilet kunci!!) so er… not a good impression la. Nak order makanan order yang western, nak makan local food baik makan kat kedai mamak. Lagi murah. Parents aku order Rojak as dessert. Ada Tauhu, timun, sengkuang… lagi apa tah tak ingat. Oleh sebab lapar lagi dan Fish n Chip aku tak best, aku pun mintak lah sikit rojak. Nasib baik banyak dihidangkan; satu family boleh makan. Grammar Nazi ingat aku tak suka, dia terkejut lah. Kuah nye lekit. Addictive. Best~  |3

Waktu aku tulis ni aku tengah sakit tekak. Aku nak makan snek sambil tengok DVD Prince Caspain. Tapi taktau nak makan apa, potato chip ada banyak stok tapi nanti makin teruk tekak aku. Lepas tu pergi ke meja makan kelihatan ada baki rojak tengah hari tadi. Aku minta izin nak habiskan. So aku tengok wayang sambil makan rojak yang dah tinggal sikit. Tak puas lah.

Then terfikir lak, daripada makan jajan yang buat aku gemuk baik makan rojak. Jambu campur asam pun boleh jugak. Kedua2 makanan ini pun rangup. Boleh crunch macam Jack n Jill atau Twisties. Kesan sampingan aku lepas makan jajan kadang2 rasa loya tekak. Makan rojak takde. Hmm, kan best kalau kat panggung wayang jual rojak instead of popcorn (sedap tu sedap, tapi….). Tak pun jual buah-buahan skali dengan popcorn nak makan sambil tengok wayang? Ini suatu perubahan yang maju  d*_*b (WAWASAN 2020!). One thing is for sure; AKU NAK TENGOK ROJAK KAT CINEMA!

Kalau rasa bosan dan rasa nak mengunyah pun boleh makan rojak/jambu/EPAL HIJAU. Takyah nak makan jajan. Kan? Boleh kan? Masalahnya buah punya expiry date tak se-lama jajan. So kena habiskan cepat dan pergi ke pasar untuk re-stock. Jajan boleh tahan lama, beli yang party-pack – banyak stok. Tapi biasanya aku simpan jajan sebagai back-up. Aku makan biskut. Tapi biskut pun boleh jadi bosan.

Nak ke start mogok cip kentang balik…

Tagged with: , ,

Fan Fiction?

Posted in Life by vien88 on November 26, 2008
Rurouni Kenshin

Rurouni Kenshin

I discovered fanfiction since year 1998…. or was it one year earlier? No matter. I remember around that time we got internet access for the first time. My mom assured me that I can look for just about anything, any piece of information here. Back then I was a Sailormoon fan, and just converted into Rurouni Kenshin fan. I looked all over for their stuff, their pictures especially. Found some midis of the OP and ED songs but was unable to download. Better yet, I found lyrics to my favourite songs.

Somewhere in that timeline I found alternative stories of RuroKen written by fans. It was interesting to read the fan’s version of RuroKen, when it was set somewhere in the future, in another world or somewhere in between the storylines.

Around year 2001, I got curious with the words “fluff” and “lemon”, so I innocently decided to try it out. To my surprise, I did not actually expected such forbidden love could go that far lol. But I still read some of them, although disgusted I still find them somewhat… ‘fascinating’. I didn’t start becoming a fan of this peculiar stuff at this age, but I was simply ‘introduced’ to it. My interest sparked much much later ;3

I wrote my own fanfiction based on Chrono Cross. It was a parody of a local folk tale, ‘Bawang Merah Bawang Putih’ but I totally lost that document eversince the computer reformatted and lost the ability to read floppy discs. I can’t remember storing them, but Fanfiction.net removed those fics for some reasons (one of them is that I barely login to ffnet). I had no back-up, so I had to let it disappear just like that.

As I grew older, I grew bored of fanfictions. I keep encountering bad writers (not that I am that good), bad stories and worse of all out of character issues. Good ones authors/stories became rare, and wannabe fanfic writers exceeded the optimum level to the point I decided to leave ffnet, and stopped writing any of them.

My interest turn towards FictionPress where original stories are published online and are free to be read. Of course most of them are amateurs, but getting to read fresh ideas wasn’t so bad. I noticed that there are a few bad writers there as well (but it could be that the difference in writing style preference), so I still have caution in finding good fics. I used to have my very own originals there, but I deleted them because I stopped writing due to writers block. My Fictionpress account is now stuffed with dark romantic poetries.

I resumed reading fanfics a couple of years ago, after the above fandom sparked and I felt like I need to read something written by fans to boost that fandom. Tu pun, hati2 gak, cos I might encounter badly written fanfics. Too much of obscenety irks me, so I rather go for something moderate, well-balanced emotional + physical touch and some action/adventure (erm, as in genre. Not in romance)! Nowadays I lurk for fanfics once in a while. And when I find a whole bunch of them, I do a fanfic marathon :3

Baru2 ni, tiba2 rasa nak tulis fanfic. I had this idea for quite a while, after learning deeper about the stuff happening in Final Fantasy 7 and it’s many spin-offs. I decided to write about Jenova and the Cetra, set approximately 2000 years before the events in the game (FF7). I refered the info taken from FF7 Ultimania Guide during the process, and I will adapt the theories, make up a story and present them the way I like it.

Jenova (FF7)

Jenova (FF7)

I call it…

The Calamity from the Skies

(I prefer “Heavens Dark Harbinger” but it sounds too depressing, so the former is taken as it had a softer impression)

Read if you dare XD

Tagged with:

=THE SCORPIO=

Posted in Quiz by vien88 on November 24, 2008

scorpio

lulz i got this from friendster!

KOMEN:

Love life: SINFULLY SEXY WTF!?!?! Best kisser..??? eeeeeeerotic…????? >///>

More Compatible with: I don’t wanna know who… (erm… do tell >///>  )

Less Compatible with: ah… so it’s a good thing I broke up with him.. :3

Qualities: they’re all almost accurate i must say…

What type of Scorpio are You?” (for Scorpions only~)

PERFECT SCORPIO: Congradulations, you are a typically subtle, fabulous, trustworthy and sensual scorpio, like me, we have normal Scorpio revenge fantasies, sexual hungers, vampiric desires-we are wonderful and totally loyal friends. Privacy is a definite nescesity for us, but we are naturally magnetic and often attract many people and partners. Caution is required we don’t want to become too extreme and scare everyone away as sometimes obsessed Scorpio do.

KOMEN:

i don’t have sexual hungers D<. my loyalty level is quite high, yeah… but attraction is… uh… i don’t think so… I can be vengeful. Another thing I’d like to add is extreme jealousy.

Random stuff ends here…

Tagged with: ,

National Blood Donation…?

Posted in Advertisement by vien88 on November 23, 2008
Donate blood or die!!

Donate blood or die!!

Aku ter-tak-sengaja terlibat dalam kempen ni ahahha…

dulu masa first year malas nak join aktiviti kebajikan ni… aku tak cukup compassionate. Tapi aku adalah derma darah, cuma malas nak uruskan aktiviti ni.

Alkisah seorang penghuni kolej kediaman yang malas nak terlibat dalam aktiviti2 kolej (urs truly). Tapi aku terlibat dalam suatu projek semasa sem 2, walaupun stres, tapi aku rasa seronok pula dapat pengalaman ini… walaupun aku tak rapat sangat dengan sape2. Habis tahun pertama baru rasa betapa rugi nya aku tak join kegiatan apa2.

Pastu coursemate aku ajak aku jadi penolong pengarah bahagian teknikal bagi projek Derma Darah Kebangsaan (NBD) kerana kekurangan kakitangan. Aku pun terima sahaja lah. Rupanya member aku tu Timbalan Pengarah. Erm, malas nak citer lebih, tapi tugas kita monitor junior je. Lepas dah masuk, yang paling tensen ialah canvasing; iaitu pergi random places untuk minta orang awam beri ‘sumbangan kewangan’ supaya kita boleh jalankan projek ini dengan cemerlang….

Anyway, baru2 ni ada outsation di Ampang. Mula2 rasa malas nak pergi, tapi aku selaku senior kena tunjuk contoh yang baik sikit. LOL. So aku pun pergi. Lagipun, member ramai berbangsa Cina. Dalam kumpulan kita, sorang sahaja junior Melayu-Islam. So aku kena lah ada, kena tanamkan tanggungjawab nak bawa dia (dan diri) pergi surau untuk solat. Pergi sorang2 kang bahaya.

‘Person in charge’ pun sangat prihatin tentang keselamatan kita dan condition kita. Hmm, aku takde pengalaman dalam urusan ini, timbalan pengarah pun prihatin. Dia memahami keadaan aku yang agak blur, so dia dengan baik hatinya mengajar aku tatacara (nasib baik sekumpulan dgn dia!!). Aku pun dengan cepat adapt… and so… buat la kerja.

Aku mengakui aku guna senyum plastik dan pura2 friendly dengan para penderma lol =_=

Tapi best gak buat gitu… I mean, i have to sacrifice being myself for the sake of…charity. Bukan tak ikhlas buat kerja, but attitude kena adjust sikit supaya tak timbul rasa tak puas hati dengan perkhidmatan kami. Bab publisiti aku memang phail… lol bagi flyer. Nak ajak2 orang payah sikit, hanya tegur orang yang interested je. Layanan mula2 aku lembap, pastu aku try la bual2 dengan sorang mamat ni. Bekas pelajar USM, degree Applied Math… kerja sebagai banker sekarang. Dia kata dia dah lama cari program derma darah, nasib baik jumpa. So aku bagitau la, UM (more like, our very own residential college) setiap tahun, so kena alert la.

Kerja registration pening kalau ramai gila menunggu. Pernah tu aku tengah sorang2, pastu ramai kumpul, aku jadi tak teratur. Yang senang just layan bagi borang je, tapi kalau dah tanya pasal isi kandungan borang aku blur dah. Sini pun kena layan2 orang lagi. Bila kerja bahagian refreshment pun, bukan setakat bagi makanan free, tapi kena gak layan2 sikit. Pergh asyik layan je kerja. Aku pun ikot pesanan bapak aku… “Cakap je apa2, tak penting pun cakap je”. Bantai je laaaa…

Lepas habis program pada hari tu pun ada kena layan orang gak. Sape2 yang tanya pasal bendalah ni, kena la jawab, sambil tu promote. Hmm, lagi satu sebagai senior, kena gak latih junior yang kurang pandai ber-publisiti ni berinteraksi dengan orang ramai. Ceh, bukannya aku ni ramah sangat 😛

Conclusionnya… walaupun memenatkan, tapi rasa sangat..seronok. I can’t imagine how many people are generous enough to donate their blood! Looking at them doing charity fascinates me. And I’m proud that our association is doing this charity work (dengar kata tak ramai organize benda2 camni).

NEXT, is outstation outside KL and Selangor. Which means we’re going around Malaysia… but each of the members only can go to one (or two) state. I haven’t decided on where to go, I’ll list it down along some comments.

  1. Ipoh, 10-11 January 2009: (I went to ipoh long time ago. However, I do not have fond memories of Ipoh. Not that I have bad experience there. But the last time I went there I label it “boring”. Sorry Ipoh people. I chose not to go here)
  2. Penang, 7-8 February 2009: (I’ve been to Penang many times before, but that was how many years ago. Eversince my family and I moved to Johor we barely ‘balik kampung’ and I quite miss the Pearl of the Orient)
  3. Johor, 14-15 February 2009: (Hmm what can I say… I’ve been to JB already)
  4. Pahang, 14-15 February 2009: (Never been here either, except just pass through it on the way to Tioman. I put it to consideration)
  5. Negeri sembilan, 21-22 February 2009: (wait… i reside here. Next…)
  6. Melaka, 28 February – 1 March 2009: (Been there…)

You can see that I crossed the places I’ve already been to except for Penang. I wanted to go somewhere in the East. I was hoping there would be Terengganu, but there is only Pahang. Another option is Penang because I miss it… perhaps I could have a brief reunion with long lost family members. Yea, Rurouni Otou-san hails from there :3. But last year there was a major problem with Penang Outstation, most of the members seem to want to avoid going there.

After reconsidering, I have a huge fight with my roommate, who apparently wants to go to Pahang outstation (what a shame that she’s my colleague). So Penang it is, despite of all the warnings >_>. Kalo takde sape nak pegi situ, aku la pergi >w<

Ada sape2 yang minat derma darah ni, dari negeri mana korang berada, rajin2 la datang ke kompleks membeli-belah yang terpilih ya? will update with the selected places soon.

Tagged with:

Epal Hijauku

Posted in Life by vien88 on November 22, 2008
Green Apples

Green Apples

Aku memang minat sangat Granny Smith Apples. Aku memang suka makan epal hijau walaupun saiznya sangat kecil. Bila pergi membeli-belah, buah yang aku beli untuk dibawa ke kolej semestinya epal berwarna hijau.
Suatu hari aku ikut rakan sebilik ke pasar malam, buat pertama kalinya menjejak kaki ke pasar malam yang berhampiran dengan kampus selama satu setengah tahun belajar di sini. Sebab aku takde transport, oleh sebab roommate ada kereta aku pun tumpang sekali.
Tujuan utama kami ialah untuk menempah aiskrim goring (sampai habis stok!). Oleh sebab ini kali pertama aku datang ke situ, aku diberi peluang berjalan2. Nasib baik jalan straight je, takde belok2 kalo tak konfem sesat. Along the way, aku usha2 la gerai buah, kuih, lauk-pauk sumer. Epal hijau of course ada, tapi masa tu poket tengah kering, so aku tak terfikir nak beli apa2 kecuali air cendol.
Selepas membeli cendol yang tak beberapa sedap, kami dari hujung pasar tu nak patah balik ke hujung satu lagi (di mana kereta di-park). Sambil mengusha, aku ternampak sesuatu yang… sungguh indah.
Sekelompok epal hijau yang bersinar2 dipamerkan atas meja. Nampak macam palsu, tapi inilah epal yang REAL. Kerna masih ada epal yang cacat. Cacat pon masih berkilat2. Serious aku tak tipu! Aku tak pernah Nampak epal hijau yang berkilat bagaikan digilap dengan polish (macam trophy). Nak beli ke tidak… sebab aku lupa nak keluarkan duit, pastu sanggupkah aku makan buah yang begitu cantik?
RM10 for 16 epal! Aduih, agak berbaloi kalau beli. Tak silap aku kat super market lagi mahal… ntah aku tak dapat nak compare. Roommate belie pal merah yang besar2. Kemudian dia suggest aku beli 8, bayar RM5. Hmm…boleh jugak. Aku pun dah lama tak makan buah. 8 pun cukup la. Yang penting aku memiliki beberapa biji epal yang berkilat2 (yang bakal dimakan D: )
Sejak aku beli, aku baru makan 3 biji. ATCHUNG! Epal hijau memang masam. Sebelum makan mesti aku belai2 epal tu oleh sebab kulitnya yang licin dan berkilau. Kalau boleh nak buat hiasan saja, taknak simpan dan cerna dalam perut.
Selepas puas makan buah, aku abaikan 5 biji yang tertinggal. Sedangku mengemas bilik untuk pulang ke kampong, terjumpa balik epal hijau. Satu sudah rosak, aku buang. Entah macam mana, aku pun tak ingat, mungkin aku letak di atas meja, dan teruskan buat kerja lain. Aku cadang nak bawa balik epal yang cantik ni tunjuk mak bapak aku.
Sebelum rakan sebilik pulang ke rumah kakaknya, kakaknya serta rakan2nya tumpang bilik untuk solat maghrib. Roommate entah mana hilangnya, aku pun tak layan sangat, bagi pinjam telekung je. Aku sibuk dengar lagu dalam mp3 sambil main solitaire dalam laptop. Setelah selesai menunaikan solat, mereka pun balik.
Aku pergi mandi, selepas tu tanya mak bila boleh balik & pukul berapa. Hari sabtu pun boleh, tapi sebelah petang. Ahad pagi sangat pulak, tak sempat nak check out kot. So aku pun start la mengemas barang. Kemas punya kemas, aku perasan sebiji epal hijauku duduk bersendirian di atas meja. Eh, mana rakan2nya yang lain? Mungkin dalam almari lagi, so i ransacked my cupboard…but found no apples.

11-11-08_2108
I glanced back at the lone apple, stared at it, while I ponder where could have the others gone. I ransacked the rubbish bin too. Hmm, I doubt that I threw it in the huge trash bin outside, or else I could have discarded ALL the apples. Tapi yang ni tinggal sorang2!
Ada monyet ke curi? My window is wide open, but if it is a monkey business, the table would be a mess. And monkeys aren’t smart enough to leave one apple just for me. Baik ambik semua….
Ada orang curi kah?!!? Sape lagi yang masuk bilik kalau bukan roommate, adakah rombongan kakaknya? Aku taknak menuding jari, so aku hantar mesej kepada roommate aku tanya samada dia ada terambil epalku atau tidak. Pelik sungguh, sebab seingat aku 4 biji epal berasa dalam plastik.
KENAPA TINGGAL SEBIJI!?!?
Aku sedih sebab niat aku nak tunjuk mak bapak aku epal hijau yang cantik (hampir) tak tercapai. Aku sedih (betul atau tidak) sebab ada jugak orang yang sanggup melakukan dosa mencuri ni, walaupun ianya hanya beberapa biji epal. Curi laptop tak heran la, ni curi epal!?!
Waaa… tak sanggup makan epal yang tinggal sorang2 ni. It’s sitting right next to my laptop as I’m typing this. Nak makan pun, tunggu mak bapak tengok dulu!

Setelah lama ku tunggu, pagi2 buta baru aku dapat respon dari roommate. Aku tanya elok2, respon yang aku dapat berbunyi bengang. Dia tuduh aku tuduh dia lak ambik epalku. Aku tanye je. Seriously, aku tak berniat pun nak tuduh. Korek punya korek, rupanya dia tak puas hati dengan aku yang jenis tak kisah, jenis tak jada kebersihan. Soooo…memang aku tak kemas bilik, tapi bukan aku tinggalkan taik merata2. Aku pun ada je yang tak puas hati dengannya, aku sabar je, malas nak cari gaduh tentang perkara kecil.

Gaduh hanya sebab aku ni suka menyemak. Heh….langsung tak matang. Memang susah nak deal with orang yang cerewet nak mampus (honestly, i met a lot of other tidy people, but none of them is THIS fussy). But it is obviously not my problem if others are unable to accept the way I am… Carutan akan dipaparkan in my other blog.

Aku tak suka orang nilai aku dari sudut negatif je… I discovered there are other people who are unsatisfied with me. Damn, tetiba orang lain terlibat. Geez, kenapa nak nilai aku dari sudut negatif je? Bila ada perkara buruk sikit, segala yang baik seolah2 dilupakan. Not like I expect everyone to like me. What do you guys think? Wajarkah bermusuhan hanya sebab aku ni menyemak?

so itulah cerita di sebalik epal hijau….

Tagged with:

Ketenangan dalam Kesengsaraan

Posted in Review by vien88 on November 19, 2008

Bila anda dalam kesengsaraan, boleh tak anda bertenang?

Apa maksud di sebalik frasa ini? Jadi aku fikir balik time aku tengah sengsara dahulu… hmm… tenang ke aku. Aku tau jiwa aku tak tenang, kalo tengok muka tak tahu la. Tapi si tiram kata muka aku still nampak sedih, walaupun aku cuba sedaya upaya untuk senyum dan gelak. Aku pun cuba sedaya upaya untuk tenangkan diri.

Bunyi ayat tu memang sangat kontra; “ketenangan” lepas tu “kesengsaraan”. Dua benda yang berbeza, dua perasaan yang berbeza, dua definisi yang berbeza. Namun bila fikir balik..cun gak ayat tu. Tapi bila first time jumpa… aku gelak!

Nak tahu mana kitorg jumpa?

Alkisah 3 orang bakal ahli fizik yang bosan hidup tanpa kuliah dan peperiksaan. Tujuan utama, sorang tu nak jumpa rakan sekolah menengah yang sudah sekian lama tak jumpa. Bosan pun ye jugak. Sorang lagi, dah memang tengah bosan! Sorang lagi…bak kata dia “aku ikut je” 😀

Malam tadi, kami bertiga berbincang topik rawak (atom bergerak secara rawak??) yang lawak gile dan sengal. Somehow aku TER-ajak diorang keluar tengok wayang. Bincang punya bincang, sebagai bakal ahli fizik kami tertarik dengan tajuk citer James Bond yang baru; “Quantum of Solace”. Tahun depan kitorang akan mengambil kursus Quantum Mechanics. Kehkeh. Oleh itu kami pon menonton filem ‘Jembon’ (malas nak eja bole x) terbaru tersebut.

Major turn-off bila tengok wayang, mesti ada sarikata dalam bahasa ibunda yang kadang-kala menterjemah perkataan/ayat Bahasa Inggeris yang kurasa “takyah translate pon takpe”. Hampir semua benda nak translate, sampai tajuk QUANTUM OF SOLACE pon nak translate… dalam Bahasa Melayu tajuknya jadi KETENANGAN DALAM KESENGSARAAN. Sebagai pelajar jurusan Fizik tahap universiti yang bakal mempelajari subjek kuantum, kami bertiga sahaja yang tergelak guling dalam panggung wayang tu (kalo kita dlm anime mungkin terjatuh nampak kaki je).

Aku meluncur ke website Dictionary.com untuk mencari definisi.

Untuk “Quantum”, inilah yang ku jumpa.
1. quantity or amount: the least quantum of evidence.
2. a particular amount.
3. a share or portion.
4. a large quantity; bulk.
5. Physics.
a. the smallest quantity of radiant energy, equal to Planck’s constant times the frequency of the associated radiation.
b. the fundamental unit of a quantized physical magnitude, as angular momentum.
–adjective
6. sudden and significant: a quantum increase in productivity.

Untuk “Solace” pula…
1. comfort in sorrow, misfortune, or trouble; alleviation of distress or discomfort.
2. something that gives comfort, consolation, or relief: The minister’s visit was the dying man’s only solace.
–verb (used with object)
3. to comfort, console, or cheer (a person, oneself, the heart, etc.).
4. to alleviate or relieve (sorrow, distress, etc.).

….

So kiranya tajuk dalam Bahasa Melayu memberi definisi “Solace” je la. Kenapa tak Kuantum Ketenangan dalam Kesengsaraan? lol~~

uihh malasnye nak review… tapi aku celoteh sikit la pasal citer Jembon baru ni.

Walaupun aku tak minat En. Bond ni (sebab utama, tabiat suka one night stand), aku cadang nak tengok ni pun sebenarnya nak tengok tahap action hebat mana. Bukannya sebab tertarik dengan tajuk pon kahaha. So aku analisa dari awal sampai habis, tak tahu la kenapa aku rasa bosan dengan car chasing sequence sambil menembak2. Walaupun overused, klise ni wajib ada dalam setiap action movie. Truth be told, I don’t feel the thrill as I did when watching Eagle Eye. So kiranya, Eagle Eye > Quantum of Solace. Tapi QoS agak best berbanding dengan filem bond yang lepas2. Karakter development lebih mantap, dan tak terlalu fokus kat misi dan matlamat.

Heroin tak cun. Serious. Biasa je. Tambah mekap baru nampak cun. Heroin ni macam takde identiti yang memorable. Yang aku perasan belakang dia macam ada parut yang menggerunkan, tapi still tak malu nak tayang. Hmm Bond kali ni pulak kurang adegan ‘panas’, which is satisfactory cos aku tak suka tengok agen yang terergilababeng dengan kelemahan terhadap perempuan. Oh yea, tiada ‘cinta’ dalam citer James Bond, yang ada hanya ‘keperluan’. ahaks~

Aku suka cara dia bunuh orang dengan sempoi. Tu satu part yang best tentang Bond. And Daniel Craig’s eyes are so flourscent blue!! ❤  Don’t get me started with the body >///<

but seriously, citer nya tak bagi impact apa2 kat aku berbanding dengan… well. Dah ckp tadi. So aku malas nak review banyak sangat. Taktau apa nak tulis da.

Tagged with: , ,

The Crossroads

Posted in Music by vien88 on November 18, 2008

OverClocked Remix is a store of various video game soundtrack remixes. I often lurk around there to find rearranged tracks and medleys of my favourite game (more particularly my favourite tracks). There are too many to list down though. At first I thought the remixes will sound more like those techno/dance remix like how the popular songs turn into…often heard in the radio. Apparently, not all are like that. Remixers took the effort to “re-record” the soundtracks using the instruments of their desire :3

And even adding lyrics!!

Here’s one of my faves (Remixer: Jovette Rivera)


The Crossroads

VERSE
I got the beat to lay the funk down,
Come on step inside a my town,
Hold your breath and don’t think
There’s a new world ready to lay at your feet.

If I gotta give some point
To the new man trying to run on my joint,
Grab some traction, run and hide,
Betcha catch you now
Gonna meet you on the dark side.

VERSE 1B
You are the one keeping me
From doing what I
Do but now I see you too
So I’ll give it back to you

CHORUS
You can’t believe everything you hear
And you cannot see everything that’s near
But if I believe you’re gone
Then you’ll disappear
Still you reappear
Endlessly

VERSE 2
I’m at the point of no break
Gimme a dime and I’ll make
A million shine but it’s gonna take time
There ain’t no time to be fake
Gimme an inch and I’ll take
A mile long high better reach up to the sky.

VERSE 2B
Things steadily heavily
Being pushed on top of me
Readily constantly
So close that I can hear you breathe.

BRIDGE
Each and every day’s the same
Life has left you nothing new
Turn around and you
Will see what has become of you.
Your visions of
Immortality or love
Left you at the crossroads of
What to choose.

FF7 fans, recognize the song? The intro wasn’t that awesome. Kinda reminds you of aliens… But it gets better from 0.36 ….so…FF7 fans, do you recognize the song? :3

Sorry I couldn’t find a better vid. A Cid and Vincent AMV (not CidxVincent, mind you :3 ). The sound quality in this vid doesn’t do justice to the remix, so I suggest you to stream it here and you may download it if you wish. The vocals are just great. ❤  And the “Bridge” is definitely EPIC. I had this tune in my head for days after listening to this. Sometimes it just crossed my mind and makes me feel like i just HAD to relisten to it.

I wish I could master various musical instruments. But I guess my talent goes to drawing and writing. well, we’ve got fanartists, fanfic writers… AMV makers… perhaps it is time to give way for musically oriented fans for a change :3.

More to come~

Melayu Jarang Main Game versi Jepun

Posted in Life by vien88 on November 17, 2008

Biasanya game dari Jepun akan diterjemahkan ke Bahasa Inggeris selepas beberapa bulan game tu dikeluarkan. Ada budaya di kalangan kaki game/gamers membeli dan main video game yang dalam versi Jepun. Ada sebabnya. Satu, tak sabar2. Satu lagi nak dengar suara seiyuu/voice actor terkenal yang memegang watak2 yang tertentu. Kadang-kala voice actor dalam versi Bahasa Inggeris tidak begitu hebat. Aku tak nafikan aku salah seorang yang beli game versi Jepun, tapi alasan aku sebab tak sabar2 dan sebab terlalu minatkan watak hero dalam game itu.

Oh ye, perlu diingatkan bahawa entry kali ini bukanlah artikel atau analisa yang serius. Jika tidak berminat dengan coretan kehidupanku, sila tekan ‘back’, tutup ‘tingkap’ atau proceed ke laman sesawang lain (lol sesawang~).

Balak 3D aku <3

Balak 3D aku ❤

Final Fantasy VII: Dirge of Cerberus (PS2), salah satu spin-off dari game Final Fantasy VII (PS), di mana watak fevret aku, Vincent Valentine dilantik menjadi hero kali ini <3. Sungguhpun dah cuba main versi Jepun, tetapi aku tak habis main lagi. Aku ter-stuck kat satu stage, tak ingat yang mana. Lagi satu aku dapat tahu aku tertingal side-quests yang tertentu. Tu la, tak faham baca kanji menggatal nak main Jepang punye lol~

Bila keluarnya versi Bahasa Inggeris, aku beli juga. Main punya main, tapi ni pon tak habis jugak. Hmm, walaupun Vincent watak kegemaran aku, malangnya game Dirge of Cerberus ni tak brapa best. Lagi satu masalah, aku ni kalo game tembak-menembak ni lemah sikit. Satu lagi aku bengang ialah kehadiran Shelke (sorry mana-sama >.<) … sukati je nak rampas balak orang!! (oops, macam pernah je aku lafazkan ayat tu sebelum ni, kehkeh)

Balik ke pangkal jalan…

Sebenarnya ada satu citer ni yang buat aku rasa…entah. Bangga kot. XD tapi aku betul2 rasa terharu~

*****

Alkisah seorang ninja wannabe yang baru dapat tau bahawa game Sengoku Basara X sudahpun keluar semingu selepas tarikh yang ditetapkan.

Sengoku Basara X

Sengoku Basara X

Aku lah tu >_>. Aku pun pergi lah ke kedai game yang terdekat (disclosed for personal reasons X3) tanya ada ke tak. Amoi di belakang kaunter tu kata “Sudah habis stok. Japanese games biasanya cepat habis. Next week ada stok baru, so datang la next week”.

Eloklah stok baru aku akan datang. Tapi sudah ‘next week’ pun aku datang. Beberapa minggu selepas tu pun aku tak kembali ke kedai itu. Aku ada lepak di kawasan tu dengan member, tapi bila dah lepak dengan member langsung tak ingat pasal fandom. Lagi2 kawan tak minat game macam aku.

*****

<review>

Sebelum aku teruskan, aku nak cerita sikit pasal Sengoku Basara. Mesti ada di antara korang yang pelik kenapa aku tak tunggu versi BI. Well, sejarahnya aku main game “Devil Kings” dahulu, yang dikatakan Sengoku Basara (siri pertama) versi Bahasa Inggeris. Namun, kipas-susah-mati SB sebulat2nye reject kenyataan bahawa Devil Kings = Sengoku Basara. Pada mulanya aku tak faham, tapi bila analisa betul2, baru aku tahu apa maksud mereka.

Memang Devil Kings diterbitkan dari ‘original’ Sengoku Basara, tetapi, nama2 watak yang sepatutnya dalam Bahasa Jepun kesemuanya sudah tukar ke nama ‘omputih’. Story Mode tiada dalam DK, tapi dalam SB ada. Dengar kata suasana/environment dalam DK di-western-kan sedikit. Kemudian aku dapat tahu bahawa SB adalah game yang ‘based on a true story’ sebab menggunakan nama2 tokoh zaman Sengoku. Tapi Story bagi setiap karakter dalam adaptasi game ni banyak twist daripada sejarah sebenar.

Oleh sebab DK gagal memenangi hati peminat (oleh kerana voice acting yang teruk. Tapi bagi aku ok je), CAPCOM terus tak mahu buat versi Bahasa Inggeris untuk sekuel SB, iaitu Sengoku Basara 2. Aku pun beli je la, Jepun pun Jepun la, asalkan ada panduan dari GameFAQs. Dialog dan cerita buat2 faham. Kadang2 tu macam faham betul2 je. Apa2 pun, yang penting game ni BEST. Sangat best kalo tujuan anda main nak lepaskan tension. Sebab ni game Hack & Slash, banyak action dan bunuh2 orang sampai dapat combo 30,000 hits (setakat ni watak Nohime je yang mampu capai tahap ni. Ye la, sbb dia pakai pistol =_= ). Bukan tu je, skema warna setiap watak sangat cantik dan menarik. Gameplay pun mudah dan straight forward, tidak perlu fikir banyak sangat strategi, oleh itu kalo tak faham Jepun pon masih boleh capai kemenangan. Seriously, lagi mudah daripada Sengoku Musou (aka Samurai Warriors) yang menggunakan tema yang sama.<review>

*****

Alamak jadi review pulak.

Ok balik ke cerita aku >///<

OK, semalam aku pergi balik ke kedai tu oleh sebab adik yang baru kawen dengan PSP nye nak beli game baru. Alang2 kat situ, tetiba teringat pasal SBX. Aku pun tanya la Amoi yang aku jumpa hari tu (ntah ingat ke tidak aku, tapi aku selalu je pergi kedai tu). Dia suruh aku tunggu sebentar, dia nak cek. Lepas tu dia keluarkan bekas plastik DVD SBX.

“Hari tu saya ingat ada orang minta game ni, tapi tak cam muka,” katanya “sekarang saya ingat, awak yang minta”.

Aku “Oh ye ke?”

Amoi tu angguk. Katanya lagi “Saya sengaja simpan untuk awak. Ni last copy”

\OAO/

aku rasa serba salah yang dia simpan untuk aku, kalo orang mintak SBX mesti dia kena tipu customer. Aku pun tanya lah “Kenapa you simpan untuk saya?”

Jawapan yang diberi, buatkan aku rasa sungguh terharu…. “Sebab jarang orang Melayu beli Japanese game”

O_O!!!

Biar betikkkkk takkan la aku sorang je Malay yg beli game versi Jepun. Mie Onee-san selalu je, pastu ada Gforummer bernama KinZaibatsu dah habis main dah pun Persona 4 (JPN) – versi BI kuar Disember ni!! Ataupun aku ni salah seorang Malay yg beli game Jepun (dari kedai tu) dari bilangan yang sangat kecil? Pergh, apa2 pun aku rasa bertuah dapat last copy DVD SBX, yang di-reserve khas untuk aku 😀

Pastu nak kaver rasa bangga tu aku cakapla kat dia, “erm sebab game ni takkan kuar dlm English, so saya beli je la yg Jepun”. malas la nak mengaku aku tak faham/tak pandai baca Jepun sebenarnye >w<

Hwahahah lepas ni boleh la bodek2 diorang. Mana tau dapat spesel priveledge ke (diskaun ke~). Mengharap siot aku ni. XD  aku fikir nak part time job kat situ kalo ada rezeki.

*****

:3

Tapi aku tak dapat main lagi sebab masih di kolej kediaman. PS2 kat rumah (kan best aku leh bawak TV dan PS2 skali cam member si ragey buat.Tapi aku tak benarkan adik aku main ni lagi, aku simpan dulu hwoho. Gi la rogol PSP tu puas2.

Satu lagi kegembiraan yang baru dialami:

EXAM DAH HABIS!!!!!

dan juga pagi tadi paper yang disangka susah jadi senang oleh sebab usaha kita buat study group dari malam sampai siang (hwehe saje nak buat bunyi gempak). Alhamdulillah dapat jawab dengan mudah walaupun masih ada lubang2. Kami yang terlibat dalam diskusi keluar dengan perasaan puas hati. :3

Time to enjoy sementara tunggu result keluar. Aku harap pointer aku naik kali ni, demi tercapai hasratku nikah dengan Nintendo DS!! XD

Tagged with: ,

BloodStained Rose ~<@

Posted in Life by vien88 on November 14, 2008
3

untuk hiasan semata2 :3

Though she is younger than I, she received the light from God earlier than expected. More conservative than yours truly, may start preaching now and then. In boarding school, she is currently appointed as ahli surau, in the imam division XD. While her elder sister, is just another badass who sometimes learn things from her.

That’s my imouto. I assure you she is not much of a hypocrite. Yet she likes to talk shit about rowdy young lovers despite of having a crush herself. I’m pretty sure she can take care of herself. I worry she may end up like me, charmed by the devil(s).

One look at her and you’d think she’s another religious school kid. However… when you shove a PSP under her nose…

….

SHE’LL RAEP IT INSTANTLY!

……

Blood of a gamer runs in the family (main source: Grammar Nazi Mom). She’s the type who plays games non-stop, even after how many “game over”s she get, she is persistent to win the level/fight. Unlike me, I’d sulk at the game that does not let me win, leave it for God knows how many centuries, and resume it when I feel ‘ready’ (once i look up for solutions in GameFAQs ). Or I could be the one who look up for strategies for her when she plays, since I have nothing better to do other than just watch.

She can get a quite obsessed with something she really REALLY likes. Fangirlism exceeds way much higher than mine, sometimes I worry about how critical it could get. LOL~

Oh yes. She draws as well. Her Dead Gallery

anyway… the main point of this post is… to wish her…

HAPPY 16th BIRTHDAY!! ❤

Tagged with: ,