Poet of Fall

Hidup selama 2 Dekad

Posted in Life by vien88 on October 31, 2008

(exactly) Setahun lalu, pada waktu pagi, dia datang ke kampus naik bas Rapid KL. Jemput aku yang sedang menunggu di bus stop depan PASUM. Katanya nak bawak aku makan kat KL Central. OK aku ikut. Sampai kat food court aku order claypot yee mee. Sebab lama tak makan (last skali makan kat KLCC beberapa tahun lalu). Dia tanya “cukup masak ke tu?” sebab nampak cam… ntah, masih tak cukup masak? Aku jawablah “ya” tapi sebenarnya sendiri tak pasti sebab tak ingat camane rupa sup yee mee yg ‘cukup masak’. Tambahan lagi malas nak minta tukar. Dah lapar sangat kot? Dia pulak beli makanan self-service; nasi putih campur lauk pilihan sendiri. Ingat lagi dia terkejut harga makanan tu RM8+. Yang lagi kesian, makanan tak sedap. Hwaha, rindu lak dengar celoteh dia sebagai food critic.

Dan pada hari itu jugalah takdir mula berubah secara beransur-ansur.

Hari itu jugalah hari dia mula bekerja di restoran McDonald’s. Dan di situ jugalah jumpanya…..

…….

… *tsundere mode*

Dua tahun lalu, aku kena ingatkan dia bila hari jadi aku (tahun ni pon lupa agaknya, biarlah). Tak marah pun, faham sebab family dia jenis tak celebrate birthday. Masa tu kat matrix lagi, so tak celebrate sama2. Tapi bila kuar date kali yang kedua ke yang ketiga, dia hadiahkan beberapa keping artwork dia yang dia print atas kertas yang berkualiti O_O. Mesti mahal giler.

Terlekat dalam file

Terlekat dalam file

So boleh la mengaku diri ni peminat nombor 1 dia sebagai pelukis yang termasyur lulz~. Rugi tak mintak tanda tangan. Sume aku simpan kat rumah, satu je aku tampal dalam fail. Ingat tak guna lagi dah fail tu… Oleh sebab malas nak bawak beg Dell yang besar gedabak tu aku pakai fail besar gedabak ni. Tak sanggup nak koyak, walopun tak suka caption yang terpapar atas artwork tu (kat gambo ni tak nampak…phew).

Tak sanggup nak bakar atau buang. Artwork hebat sangat mana boleh buat gitu!! Cam tak kenang budi, tak kenang jasa, tak appreciate memori indah, tak appreciate karya seni sumber inspirasi…

3 tahun lalu. Boleh dikatakan satu skolah (sesi pagi) nyanyi lagu hepi birthday untuk aku. Ni mesti angkara Jo! Gitau sume orang!! Malu aku jek!! >O<

Adik aku lak sempat bagi e-card all the way from MRSM. Dah ler tengah Final Exam XD

“Happy Bday mai sistahh!! owo

mwahahaha kyadahtua xD
it’s funny!

kya=20=pelik=funny
xD

OMGWTF 20 years oooold! OAO

apsal x mintak PSP???!?!?!??!! >[ “

tu mesej dia yang sengal hoho~

2 hari lepas kengkawan belanja aku KFC sempena hari jadi. Makan ayam je. Ada gambar kitorang tapi gambo tu buruk sangat. Eh, gambar lawa tapi… aku je… ^^;;; Thanks guys.

MP3 Video Player

MP3 Video Player

Parents aku bagi MP3 Video Player yang baru. Macam MP4 bendalah ni. Sony Walkman. 7GB. Tak penuh lagi. Dah lama aku takde portable music player, jeles tengok orang lain jalan2 dengan earfon melekat kat telinga. Kek dah makan Ahad lepas, tapi kek tak brapa sedap. Kalo secret recipe lagi best.

Hari jadi tahun ni… so far membosankan. Roommate dan warga kolej lain tak tahu so takde nyanyi2 cam bengong tu. Sesape yang terbaca post yang ni mesti baru tau “OMG SORI LAMBAT WISH! AKU BARU TAU”. Hey rilek aa…wakakaka… Lagi bosan sebab exam dah dekat. Hari ni sepatutnya meng-upload ilmu dari nota ke otak.

So… okay aku dah 20. Selamat tinggal teenage years. Tak rasa cam adult pon, masih cam bebudak. Erm… kata2 akhir. Thanks kepada sesape yang wish kat aku. Syukur Alhamdulillah aku berjaya hidup sampai umur ini. Ok lepas ni nak sambut dengan para buku dan nota yang menyeronokkan nih…

Advertisements
Tagged with:

Keselamatan Diri

Posted in Life by vien88 on October 30, 2008

Semalam pegi ke midvalley semata2 untuk makan KFC. Menyambut birthday orang. Kami pergi naik teksi. Bila aku duduk depan, secara automatik aku pakai tali pinggang keledar. Kawan2 aku di belakang nampak, lalu meng-fuyoh-kan suasana, macam pelik benar aku pakai tali pinggang keledar O_o

Sebenarnya…aku lagi hairan. Adakah aku membuat sesuatu perkara yang bodoh? Kenapa tindakan aku untuk menjaga keselamatan diri dianggap sebagai benda yang remeh? Bukan, persoalannya, kenapa ambil memakai tali pinggang keledar sebagai benda yang remeh? ( + mak aih, diorang tak belajar ke benda nih??)

Kasihan pula orang yang cipta tali pinggang ni, penat2 dia fikir cara yang baik untuk mengelak kematian di jalan raya, tetapi terdapat golongan yang tidak menggunakannya. Ini bukan soal ‘skema’ atau melanggar peraturan atau soal ‘tak belajar sivik’ (maaf ya, tapi aku tak boleh terima ni sebagai alasan. Walaupun sekadar gurauan D: ), tapi ni melibatkan NYAWA ANDA.

Kita digalakkan memikir positif, namun ada kelebihannya berfikiran negatif. Cuba bayangkan kereta buat emergency break, anda pula tidak memakai tali pinggang keledar; kita guna aplikasi fizik iaitu inersia. “Jasad yang bergerak atau pegun, akan cuba kekal pada keadaan itu” (aku ringkaskan dari segi pemahaman). So? Bila emergency break apa jadi? Walaupun anda pegun di tempat duduk penumpang, tetapi anda bergerak sekali dengan kereta…. balik ke situasi emergency break. Dah tentulah anda akan terhumban kehadapan, lalu tercampak keluar menembusi kaca, melayang entah jauh mana, jatuh dengan impak yang besar di atas tar yang kasar (mana ada tilam yang menyambut kamu!!).

Memang tak rugi mak aku ajar kami (aku dan adik aku) memakai tali pinggang keledar, walaupun duduk di bahagian belakang. Yalah, anak pun dua orang sahaja. Mestilah dia sayang kami, sangat overprotective terhadap kami. Kalau aku ikut trend budaya tak pakai seatbelt, barangkali ditimpa kemalangan. Susahkan keluarga kalau aku cedera parah, satu family sedih kalau aku meninggal dunia. Lagi sedih mak aku jika diketahui aku tidak memakai seatbelt – padahal puas lah dia mengajar aku menjaga keselamatan diri dalam kereta. Walaupun dia seorang bukan muslimah yang sempurna, tetapi dia menjalankan tanggungjawab sebagai ibu dengan baik. Syukur Alhamdulillah.

Satu lagi… haa… nak mati dengan keadaan yang tak cukup iman ke? Tak pasal2 kes seatbelt remeh menjadi punca nyawa kita dicabut. Allah galakkan kita menjaga keselamatan diri, elakkan daripada mencedarakan diri. Walaupun kemalangan emergency break bukan salah anda, tetapi secara tidak langsung anda ‘membunuh diri’ (Haram di sisi agama). Tidak sayang diri sendiri. Tidak sayang nyawa. Ingat, hidup di dunia hanya sementara. Hidup di dunia ibarat musafir yang mencari bekalan yang mencukupi untuk hidup selamanya di akhirat. Oops, terlebih spiritual lak. Tapi yelah, renung-renungkan lah. Malang tidak berbau beb.

Oleh itu, pakailah seatbelt. Kalau masih tidak mengerti… well… aku dah usaha untuk menulis artikel ini, terpulanglah kepada anda untuk mengenang jasa seseorang insan yang prihatin ;D.

Bukannya tak guna bendalah ni

Bukannya tak guna bendalah ni

Tagged with:

Kimi no Kioku

Posted in Music by vien88 on October 29, 2008

Kimi no Kioku (Persona 3) by Kawamura Yumi

Listen to the song (sorry no video). then try to sing along.

kaze no koe hikari no tsubu madoromu kimi ni sosogu
wasurenai yasashii hohoemi kanashisa kakushita hitomi wo
negau koto tsurakutemo tachimukau yuuki kimi ni moratta
dakara yukune yume no naka mezametara mata aeruyo
 
tooi kioku mune ni hime utau
 
hakanaku tayutau sekai wo kimi no te de mamottakara
imawa tada tsubasa wo tatande yukkuri nemurinasai
eien no yasuragi ni tsutsumarete love through all eternity
yasashiku mimamoru watashi no kono te de nemurinasai
waratteta naiteta okotteta kimi no koto oboeteiru
wasurenai itsumademo kesshite until my life is exhausted
 
kousaten kikoetekita kimi ni yoku nita koe
furimuite sora wo aogi miru koboresouna namida koraete
ashita koso itsunohika
mou ichido kimi ni aeru to shinji hitori mayoi
ame no yoru hareta asa machitsuzukete
 
wasurenaiyo kakenuketa yoru wo
 
mabayuku kagayaku hitotoki minna to issho datta
kakegae no nai toki to shirazuni watashi wa sugoshite ita
imawa tada taisetsu ni shinobuyou I will embrace the feeling
kimi wa ne tashika ni ano toki watashi no soba ni ita
itsudatte itsudatte itsudatte sugu yoko de waratteita
nakushitemo torimodosu kimi wo I will never leave you
 
hakanaku tayutau sekai wo kimi no te de mamottakara
imawa tada tsubasa wo tatande yukkuri nemurinasai
eien no yasuragi ni tsutsumarete love through all eternity
yasashiku mimamoru watashi no kono te de nemurinasai
waratteta naiteta okotteta kimi no koto oboeteiru
wasurenai itsumademo kesshite until my life is exhausted
 
mabayuku kagayaku hitotoki minna to issho datta
kakegae no nai toki to shirazuni watashi wa sugoshite ita
imawa tada taisetsu ni shinobuyou I will embrace the feeling
kimi wa ne tashika ni ano toki watashi no soba ni ita
itsudatte itsudatte itsudatte sugu yoko de waratteita
nakushitemo torimodosu kimi wo I will never leave you

My sis and I were trying to do that a few days ago… IT WAS HARD. Getting literally exhausted at the end of each sentence XD. Yang boleh ikut lirik BI je lol~

btw it’s a nice song. It’s from the game Persona 3. Cepat beli, platform PS2. Persona 4 Eng version kuar December ni!!



Tagged with: , ,

Bila Dah Dewasa

Posted in Life by vien88 on October 28, 2008

Kadang2 aku tak puas hati dengan cara pemikiran dan peraturan yang ditetapkan oleh orang dewasa. Bukannya kita (remaja atau pelajar) yang mengada2 nak ikut cara kita, tapi bila tengok peraturan yang tertentu, nampak macam tak munasabah. Ni yang buat aku fikir, adakah betul kalau kita semakin tua kita akan menjadi semakin matang? Atau orang yang lebih tua lebih matang daripada kita?

Di setiap blok kolej kediaman, terdapat suatu koridor yang terlindung dari hujan. Di aras satu, koridor ini berhampiran dengan bilik gerakan. Di aras dua, terdapat beberapa bilik yang setiap satunya dihuni oleh 4 orang. Memang standard lah kalau baju yang masih lembap disidai di kawasan ini bila hujan turun, takkan lah nak biar terdedah kat ‘kawasan yang sepatutnya’ (ampaian)? Boleh pulak penyelia tampal notis di situ, “pandangan ini tidak menyenangkan” lalu melarang kami untuk menyidai baju di situ. Denda akan dikenakan kepada sesiapa yang “mengingkari” perintah ini.

Memang senang awak sebagai penyelia buat tindakan ini. Tapi tak pernah fikir pun MENGAPA kami (penghuni kolej kediaman) buat sedemikian. Tambahan lagi, bukannya tempat tu laluan istimewa bagi tetamu terhormat. Mungkin sesiapa yang berada di bilik gerakan boleh nampak, tapi macamlah tiada langsir. Lagi2 jika di blok penghuni wanita, pandai2 la gunakan langsir tu.

Satu lagi masalah; tidak boleh simpan apa2 barang dalam almari bilik. Alasan? Orang yang nak sewa bilik nak guna almari. Alah, penyewa guna berapa hari sahaja? Kita diberi sebulan cuti, adakah penyewa perlu mengemas bilik dan barang dibawa seolah2 dia tinggal lama di situ? Tak pernah ke fikir, bagi pelajar yang duduk jauh seperti di Kelantan, Sarawak, Perlis etc… camne diorang nak bawak barang sume?? Simpan dalam bilik stor? Habis la mampat.

Di surau (wanita) fakulti sains, kami sering tidur dan lepak di situ. Bersembang, study atau buat assignment. Tiba2 tertampal notis yang menyatakan bahawa surau bukan tempat untuk beristirehat. Ok fine la. Aku siap pernah dengar 2 orang makcik ‘berbincang’, “kalau nak tidur, balik rumah/kolej la!”. Wahai mak cik, kami ada kelas petang nanti, rumah/kolej kami agak jauh, kami tiada kenderaan (kalo kami ada baik kami solat kat bilik je), mana lagi kami nak rehat2? Fikirlah sikit, macam tak pernah je jadi student. Kuasa notis itu sangat lemah, kami semua langgar peraturan. Tapi masuk pukul 3pm, ALERT! Ini lah waktu mereka datang untuk menunaikan solat (diorg je ke? Pekerja lain solat kat mana ek?)

Aku fikir gak… bila aku semakin dewasa nanti, adakah aku akan mempunyai ideologi yang berbeza dengan generasi yang akan datang? Bolehkah aku mengikuti arus perubahan? Apakah faktor yang membezakan fikiran orang dewasa dan remaja/pelajar?

Tagged with:

Susahnye nak Study

Posted in Life by vien88 on October 27, 2008

Tetiba rasa nak tulis dalam Bahasa Melayu. Tapi hati-hati la, sebab kadang-kala BM aku bunyi agak skema atau klasik.

Sama je, di rumah atau di kolej kediaman, susah benar nak study. Lagi2 kalo ada tarikan wireless. Kat hostel mungkin boleh kawal lagi, sebab wifi kejap ok kejap tak ok. Kat rumah baru install wireless connection, disebabkan oleh cable2 yang menyemak je kat bilik study yg baru renovate tuh. Sekarang dah ada 1 desktop (siap dgn monitor flat screen yg baru beb), 3 laptop.

Balik ke pangkal jalan… kenapa la susah bangat nak study ni?? Kata je nak berjaya, kata je ada cita2 nak jadi saintis atau penyelidik. Tapi usaha zaman mahasiswa macam takde jek. Dahler satu impian dah hancur, impian ni pon nak wujud dalam angan2 jugak ke? Pointer tahun lepas cam hampeh, cukup2 makan je supaya biasiswa JPA tak tarik balik. Yang peliknya org yg takde cita2 lak leh jadi lagi terer drp aku T_T

Zaman sekolah dahulu, sejak tingkatan 3 aku dah mula mendapatkan gred yang bagus2. Aku tak study hard pon, cuma ambil perhatian dalam kelas dah cukup. Bila peperiksaan semakin hampir, cuma buat ulangkaji je. Seminggu sebelum PMR dan SPM, aku sempat lagi main game! Nenek aku siap tanya “tak belajar ke?”, mak aku boleh tolong kaver lak. Berbaloi gak mak aku kaver sebab result aku gempaq.

Sejak matrikulasi sem 2, aku sudah jadi malas. Adakah sebab wabak cinta atau fikiran yang semakin kotor? Atau disebabkan oleh fikiran negatifku… “untuk apa aku belajar subjek/bab ini? Bukan kita praktik dalam kehidupan seharian pon!”.

Ke mana hilangnya skil aku untuk menyerap ajaran si pengajar di depan kuliah? Kalau lah aku boleh buat lagi cara tu, takdela nak tensen sangat menghafal formula, nak perah otak berjam2 untuk selesaikan SATU je soalan. Nak kira algebra yang mudah pon aku boleh silap. Makin lembap otak aku ni.

Fikir pasal “plan B” lak, kerajinan dan sifat efisien tu takde. Cis, kalo bole nak hidup sorang2 main game je. Malas nak fikir pasal dunia. Tapi nak buat camne, nak taknak kena jugak redah cabaran ni. Mahu tak mahu terpaksa lah terlibat dalam misi menjadi manusia yang berguna.

Nak bagi nasihat? Meh, tak payah la. Orang bagi pon insaf sekejap je, tak dapat nak proses dalam kepala otak. Sendiri buat renungan pon… insaf sekejap. Pastu jadi malas balik. Erm… doakan je la aku perolehi kerajinan yang maksimum!

Tagged with:

Hatsune Miku sings UM theme!

Posted in Video by vien88 on October 26, 2008

lari sikit. Kalo original koir tak sibuk lagi ok kot.

Tagged with: , ,

I’m a book

Posted in Quiz by vien88 on October 26, 2008
Dont judge a book by its cover

Don't judge a book by it's cover

Reserved at first but complex when you let someone in, you’re always there to reassure and provide stability. Sometimes you have wild moods but most of the time you’re gentle and fascinating! You fit in with everyone else but work best with people like yourself, as they compliment and boost you.

Quiz-> which household object are you?

So that means I can say “Don’t judge a book by it’s cover” ;D

Tagged with:

KTM woes

Posted in Uncategorized by vien88 on October 25, 2008

When I hear politicians complaining about Malaysia having bad public transport, i’m saying that they’re just being fussy. I did not mind as long as we have it, better than having nothing.

Yes, I do not mind if it is crappy, just not TOO crappy, as long as it can take me back home. But today’s KTM experience really tested my tolerance. I waited for about 40 minutes for the train, while 2 trains have passed at the opposite rail (leading to another direction), and slowly the numbers of people increase. If I can project a message to KTM workers, I’d ask whether the train still exist or not. Delaying too much is totally inconvenient.

Imagine how it would be like when the train arrives! Add up to those all the way from KL Central, or Rawang and beyond. I fought the urge of my darkside to vandalize something. Geez… and when it finally arrive, everyone just cannot wait to get in. Why not give way to those who wanna get out first? If they’re stuck in there, you cannot get in either. I was one of the last to get on, I don’t wanna be like them….. tak sabo2. It happens where stations had a lot of people waiting and going. Some guy once glared at me for ‘not letting him pass’ to get off, but it wasn’t my fault. I was giving way to a girl next to me, then I had to shift to the side to let him and others pass. Geez..

I had to stand all the way from Mid Valley to Seremban @_@. And don’t let me start with the air circulation! I feel nauseous all the way… too much production of carbon dioxide. I was thinking if one day I can change the facilities of the carriage to improve the aeration, fuu, I need to study hard for that.

And with my heavy bag. I had no chance to sit down. And those waiting in Seremban are no different. The train was crowded with people who wants to get off at Seremban, but those who were waiting were just too impatient to let us freely go out first. urgh, it’s not like the train will depart without passengers! Just let the train be emptied first, then you guys can enter. >_>

This is so far my second worst KTM experience. The worst was when the train was under maintainence, and hundreds of people gathered for hours. When the train arrived everyone acts like little children who never learn to be patient or to queue up. I laughed at that scene.

The best part is to ride the train from Seremban. It’s usually empty because the station is the first one. So we can choose seats. Unless I am a little late, I might not pick the best seat. But usually we can sit down la…

Tagged with: ,

hello

Posted in Uncategorized by vien88 on October 23, 2008

Greetings.

I am VieN, short for VulpineNinja or VN. The new nickname sounds awesome to me, so I guess I’ll just leave it be.

Poet? you bet~

Indeed I write poems and modern day hymns, yet without a melody and does not please everybody. ‘Fall’ is a synonym for autumn, or it could mean ‘hitting rock bottom’ – Halloween resides in this season. I did not pick the word without reason. I was born on the 31st of October, I guess it is more appropriate if I live in the northen hemisphere.

There is a band called Poets of the Fall, one of my former beloved’s favourite band I recall. Perhaps there is a significance, or merely a coincidence – as I fancy this name, not that our favourite band is the same.

I will use this blog for random reviews, mind you. Movies, comics, series, anime, events, books… what else did I overlook? Oh well, a few ‘dear diary’ moments wouldn’t hurt, not that I expect to be heard.

That is all I have to say, for now, I should be going on my way. Examination is near and failing is what I fear.

Thank you for your time (and btw, notice everything rhymes?  ;D )